Ministrul Sanatatii a semnat un ordin extrem de important pentru sistemul medical din Romania, unul care a fost deja publicat in Monitorul Oficial si este in vigoare, iar in baza lui, se stabilesc modalitatea si frecvența de raportare de furnizorii de servicii medicale, a bolilor transmisibile, se se aproba sistemul de alerta precoce si reactie pentru controlul lor.
Ministrul Sanatatii a semnat ordinul pe care il aveti in intregime mai jos, iar in baza prevederilor din cadrul sau, raportarea si controlul bolilor transmisibile in Romania ar trebui sa se faca mult mai bine decat pana in momentul de fata, daca sunt respectate prevederile care exista in cadrul acestui ordin de catre furnizorii de servicii medicale.
“Văzând Referatul de aprobare al Direcției generale asistență medicală, medicină de urgență și programe de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății nr. AP 577 din 29.06.2022, în temeiul art. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 657/2022 privind aprobarea conținutului și a metodologiei de colectare și raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul unic de boli transmisibile și al art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, cu modificările și completările ulterioare, se emite următorul ordin:
Articolul 1: Se aprobă Normele metodologice cu privire la modalitatea și frecvența de raportare de către furnizorii de servicii medicale, precum și circuitul informațional al fișei unice de raportare a bolilor transmisibile, conform anexei nr. 1. Articolul 2: Se aprobă Sistemul de alertă precoce și reacție privind prevenirea și controlul bolilor transmisibile, conform anexei nr. 2.
Articolul 3: Bolile transmisibile se raportează statistic, folosind codurile numerice de boală utilizate pentru codificarea morbidității spitalicești, potrivit Clasificației internaționale a maladiilor, CIM 10, pe grupe de vârstă, gen și medii (urban/rural), conform anexei nr. 3. Articolul 4: Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Articolul 5: Începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului sănătății nr. 8/2000*) privind informarea operativă în probleme de epidemiologie și igienă, Ordinul ministrului sănătății nr. 588/2000*) privind stabilirea unor categorii de boli pentru care raportarea testărilor de laborator este obligatorie, Ordinul ministrului sănătății publice nr. 1.466/2008 pentru aprobarea circuitului informațional al fișei unice de raportare a bolilor transmisibile, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 642 din 8 septembrie 2008, Ordinul ministrului sănătății nr. 883/2005*) privind aprobarea Metodologiei de alertă precoce și răspuns rapid în domeniul bolilor transmisibile și Ordinul ministrului sănătății nr. 638/1978*) privind stabilirea bolilor transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea este obligatorie se abrogă.
*) Ordinele ministrului sănătății nr. 8/2000, nr. 588/2000, nr. 883/2005 și nr. 638/1978 nu au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I. Articolul 6: Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”