Ministrul Educatiei vorbeste despre masurile foarte importante care au fost adoptate in aceasta perioada de catre autoritatile din Romania, unele despre care ar trebui sa stie toti romanii, iar asta pentru ca dupa anuntarea noilor legi ale educatiei, au inceput si consultarile cu privire la ele.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre ceea ce s-a intamplat la cele mai recente consultari de acest gen, dar si despre ceea ce se intampla cu CNATDCU in baza prevederilor din noile legi ale educatiei, care ar putea fi adoptate in cursul urmatoarelor luni, si promulgate pana in toamna din 2023.
“Ministerul este în plin proces de consultare pe marginea proiectelor legilor educației. Seria a fost deschisă prin discutarea și acceptarea propunerilor formulate de Consiliul Național al Elevilor pe tema legii învățământului preuniversitar și a fost urmată de dezbaterea propusă de Alianța „O Voce pentru Educație”.
Joi, 21 iulie, au avut loc consultări cu federațiile sindicale din învățământul preuniversitar (Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ), iar astăzi, 22 iulie, s-au desfășurat consultări cu Federația Națională Sindicală „Alma Mater” pe marginea proiectului legii învățământului superior.
Tot în cursul acestei zile va avea loc la sediul Ministerului Educației o dezbatere pe tema susținerii excelenței prin intermediul Centrelor de Excelență, eveniment ce face parte din seria celor 10 dezbateri programate în primele 10 zile de consultări. Ne dorim ca dialogul să rămână în continuare susținut, în contextul în care calendarul alocat consultării publice se derulează până spre finalul lunii următoare (24 august).
Apreciem caracterul constructiv al propunerilor formulate în cadrul întâlnirilor de până acum, dar și conținutul propunerilor transmise pe adresa de e-mail dedicată preluării feedback-ului privind proiectele de legi. Astfel, în primele 10 zile de la lansarea proiectelor în consultare, am primit aproape 500 de propuneri, în mare parte de natură să aducă un plus de calitate textelor proiectelor de lege.
Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare va verifica existența plagiatului în lucrările de doctorat! După constatarea plagiatului de către Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare, Ministerul Educației va avea obligația să formuleze acțiune în instanță pentru anularea ordinului prin care s-a acordat titlul de doctor. Prevederile noii Legi a învățământului superior, în situația adoptării acesteia, se vor aplica pentru viitor, sesizările în curs urmând a fi soluționate de CNATDCU potrivit normelor aplicabile la data formulării acestora.”