Adrian Marinescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti, le vorbeste romanilor despre cat de ingrijoratoare este situatia valului 6 in Romania si cand ar trebui sa se alarmeze, spunand ca numarul mare al cazurilor nu a dus la o mortalitate ridicata.
Adrian Marinescu spune ca romanii nu ar trebui sa se alarmeze in momentul de fata si ca ar trebui sa se testeze oricand au simptome specifice de infectare cu Coronavirus, dar ar trebui sa o faca cu calm, si sa se izoleze fata de alte persoane.
“Daca inainte, sau la inceputul pandemiei, aveam decese intr-un procent de 4%, poate chiar si mai mult, si au fost variatii, in prezent vorbim despre un procent de 0.2%, sau 0.3%, deci diferenta este foarte mare. Totusi, vedem si partea mai putin plina a paharului. Un numar mare de infectii inseamna ca trebuie sa testezi intr-o mai mare masura, si sa o faci repede, trebuie sa evaluezi pacientii.
Trebuie centre de evaluare, nu poti sa lasi la nivelul catorva spitale cum e Matei Bals, pentru ca e clar ca adresabilitatea a crescut in ultimele saptamani si este imposibil. In ultimele 3 saptamani e o crestere care s-a vazut de la o zi, la alta. Nu sunt cazuri grave multe, dar persoanele respective trebuie sa fie evaluate, si vorbesc si de copii mici, sau persoane in varsta.
Este foarte greu, e un timp de asteptare, si este foarte greu sa rezolvi un numar mare de persoane intr-un timp scurt. De aici vine si complicatia, iar legat de paturile de internare, ele sunt intr-un numar finit. E clar ca daca ai un numar mare de pacienti, se vor selecta si cei care trebuie internati, nu neaparat cazurile grave, dar pot fi copii foarte mici, sau persoane in varsta.
In general sunt multi copii internati pentru ca e o varianta virala care se transmite usor, cei mici interactioneaza, dar fara sa fie neaparat forme severe. La noi aproape toate paturile dedicate copiilor sunt ocupate, si avem 3 sectii, iar atunci cand internezi copilul, trebuie sa internezi si parintele, iar de aici vin complicatii, si avem cel putin 100 de fiecare data.
Putem sa ne testam fara sa ne alarmam, si cred ca ar trebui sa o facem de fiecare data cand avem o simptomatologie, pentru ca e destul de probabil, daca ai anumite simptome, si riscul de infectare e mare, ar trebui sa te testezi.”