Ministrul Educatiei anunta in mod oficial una dintre cele mai importante masuri pe care Guvernul le poate lua pentru sistemul de invatamant din Romania, iar dupa cum puteti vedea, vorbim despre 965 de milioane de LEI pentru a sustine reducerea abandonului scolar in randul elevilor din tara.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre dezbaterea care a avut loc cu inspectorii scolari generali din toata tara in legatura cu acest proiect extrem de important pentru Romania, unul care are menirea de a aduce mai multi bani in scoli pentru a-i tine pe elevi in banci in continuare.
“Peste 965 de milioane lei pentru reducerea abandonului școlar & Dezbaterea proiectului Legii învățământului preuniversitar – România Educată cu inspectoratele școlare județene. Am dezbătut astăzi, la Colegiul Național „Sf. Sava” din București, împreună cu inspectorii școlari generali din toată țara, proiectul Legii învățământului preuniversitar.
Este important să acționăm într-o manieră adecvată pentru ca instituțiile din domeniu să fie pregătite pentru punerea în aplicare a noii legi și a măsurilor din Proiectul ,,România Educată” și să-și concentreze demersurile asupra elevului ca subiect principal, contribuind astfel la reducerea abandonului școlar și a ratei de părăsire timpurie a școlii și asigurând creșterea performanței printr-un just echilibru între echitate și performanță.
Tot astăzi au fost semnate și acordurile de implementare între reprezentanții ministerului, în calitate de coordonator de reformă/responsabil pentru Componenta C15 – Educație – PNRR și reprezentanții inspectoratelor școlare județene, cu scopul de a implementa investițiile specifice Schemei de Granturi din cadrul Programului Naţional de Reducerea Abandonului Școlar (SG-PNRAS).
În baza celor 42 de acorduri semnate astăzi, inspectoratele școlare județene vor încheia contracte de finanțare cu 1.415 unități de învățământ ale căror proiecte au fost aprobate. Suma totală eligibilă pentru runda 1 PNRAS este în valoare de 965.360.925,30 lei pentru următoarele categorii de cheltuieli eligibile: cheltuieli pentru servicii (maximum 15% din valoarea totală a grantului).
Cheltuieli de natură salarială (maximum 15% din valoarea totală a grantului); cheltuieli pentru evenimente și deplasări (maximum 15% din valoarea totală a grantului); cheltuieli de formare a cadrelor didactice (maximum 5% din valoarea totală a grantului); echipamente și software (minim 20% – maxim 25% din valoarea totală a grantului). Cheltuieli mici lucrări de amenajare și mobilier (maximum 10% din valoarea totală a grantului); cheltuieli pentru alte bunuri și servicii, inclusiv/mai ales asigurarea unei mese (maximum 35% din valoarea totală a grantului); cheltuieli cu subvenții, ajutoare, premii (maximum 10% din valoarea totală a grantului).”