Planeta Uranus reintra in atentia planurilor celor de la NASA, iar asta in conditiile in care vorbim despre una dintre cele mai indepartate planete fata de Pamant in sistemul solar, dar si una dintre cele care a fost explorate mai putin. Avand in vedere ca Uranus nu a avut parte de prea multe observari ale NASA, un nou plan este gandit de catre cercetatori pentru a trimite o sonda spatiala acolo, insa obiectivul este unul mai indraznet decat cel al sondei Voyager.
NASA vrea nu doar sa observe ceea ce se intampla pe planeta Uranus, ci vrea deasemenea sa survoleze inclusiv lunile enigmatice Ariel si Miranda, despre care se crede ca ar putea ascunde forme de viata pe suprafata lor. Conform oamenilor de stiinta, aceste doua luni ale planetei Uranus au oceane foarte mari, care desigur ca pana acum n-au fost analizate in prea mult detaliu de catre NASA, sau vreo alta agentie spatiala din lumea noastra.
Planeta Uranus ar putea fi explorata de NASA cu o noua sonda spatiala
Planul care implica trimiterea unei sonde spatiale catre Uranus este unul “cu bataie lunga”, iar asta pentru ca asteptarile sunt ca o posibila sonda spatiala sa ajunga la planeta, si eventual la lunile Ariel si Miranda, abia undeva prin 2040. Lansarea ar trebui sa aiba loc prin 2031, sau 2032, si nu NASA ar urma sa o faca, ci una dintre companiile americane specializate in lansari in spatiul cosmic, dar ar fi nevoie de minim 4 miliarde de dolari pentrua cest proiect.
“Explorarea în prim-plan a celor cinci luni mari ale lui Uranus cu un magnetometru, un spectrometru de cartografiere în infraroșu apropiat și camere vizibile și în infraroșu mediu ar oferi informații critice despre spectrul lumilor oceanice din Sistemul nostru Solar.” a declarat Richard Cartwright, cercetator al NASA.
Conform ideeii care este propusa celor de la NASA, sonda spatiala care ar fi trimisa catre planeta Uranus ar fi compusa din doua dispozitive, unul care sa fie lansat spre suprafata planetei, iar sonda in sine ar urma sa ramana in spatiul cosmic pentru a survola planeta impreuna cu lunile Ariel si Miranda. Separat de aceste doua luni pe care se crede ca ar putea exista semne de viata, mai exista altele 3, Umbriel, Titania, si Oberon, care ar trebui explorate, ele facand parte dintr-un total de 27 de luni ale planetei.
NASA nu s-a mai gandit de ceva vreme la explorarea planetei Uranus, asa ca ramane de vazut in ce masura acest plan ar putea fi transformat in realitate, si cine ar putea finanta o calatorie atat de complexa care ar dura 10 ani de zile.