Ministrul Sanatatii a anuntat in sfarsit deciziile oficiale care au fost luate de catre autoritatile din Romania pentru milioane dintre romani, ele aducand in sfarsit o serie de schimbari radicale pentru tara noastra, platforma informatica a asigurarilor de sanatate urmand a fi optimizata intr-un final.
Ministrul Sanatatii anunta digitalizarea a 60 de institutii cu atributii in in domeniul sanatatii care ii sunt subordonate, autoritatile cautand sa optimizeze substantial sistemele informatice pentru a creste calitatea serviciilor furnizate romanilor, dar si a face mai usor accesul la servicii medicale in viitor in Romania.
“Efectuarea unei evaluări cuprinzătoare a componentelor de bază ale sistemului de informare în materie de sănătate (HIS), acordându-se o atenție deosebită sistemului informatic al asigurărilor de sănătate. Sprijin privind dezvoltarea acțiunilor tehnice menite să îmbunătățească sistemul informatic al asigurărilor de sănătate și mecanismele de raportare digitală. Identificarea eventualelor modele HIS operaționale din Europa care ar putea fi adaptate pentru România și organizarea activităților de înfrățire între echipa României și reprezentanții țărilor respective.
Sprijinirea procesului de aliniere la regulamentul referitor la spațiul european al datelor privind sănătatea. Sprijin pentru alinierea la principiile etice europene pentru sănătatea digitală. Furnizarea serviciilor de consultanță tehnică privind identificarea soluției arhitecturale optime (analiză și evaluare tehnică, consultanță tehnică pentru identificarea soluției arhitecturale, pentru monitorizare și optimizare). Sprijin în formularea viziunii privind PIAS pentru Strategia României privind sănătatea digitală.
Sprijin pentru elaborarea criteriilor de prioritizare a investițiilor. Sprijin pentru elaborarea documentației privind analiza proceselor și modelelor de date existente implicate în procesele de afaceri (conceptual, logic, fizic). Contribuție la realizarea criteriilor de prioritizare a investițiilor și elaborarea documentației privind arhitectura comunicațiilor interne și externe, structura site-ului de Sprijin în caz de dezastre, resurse și specificații tehnice pentru hardware, componente de comunicații, infrastructură software / produs comercial autonom (COTS).
Evaluarea capacității tehnice pentru infrastructura informatică. Identificarea eventualelor modele informatice din Europa ce ar putea fi adaptate pentru România și organizarea activităților de înfrățire între echipa României și reprezentanții țărilor respective. Sprijin în formularea viziunii pentru instituții cu responsabilități în domeniul sănătății subordonate Ministerului Sănătății pentru strategia României privind sănătatea digitală.
Sprijin pentru elaborarea proiectului conceptual, a propunerii tehnice și a planului proiectului de implementare. Sprijin pentru conceperea criteriilor de elaborare a specificațiilor, selectare a platformei digitale și capacități funcționale. Facilitarea procesului de licitație/selecția unei soluții. Consiliere privind cerințele pentru consolidarea capacității necesare în vederea digitalizării instituțiilor și asistență în promovarea soluțiilor implementate.”