Ministrul Sanatatii le vorbeste romanilor despre o problema care incepe sa preocupe unele persoane atat din Romania, cat si din intreaga lume, iar asta pentru ca nu exista inca prea multe explicatii in legatura cu mortile subite din intreaga lume in ultimele luni, unii spunand ca ar putea avea legatura cu pandemia.
Ministrul Sanatatii spune ca in cazurile grave de Coronavirus pot aparea complicatii sub forma de microtromboze care pot afecta plamanii, si nu numai, insa nu exista o legatura studiata intre virus si mortile subite, iar deocamdata nu exista nici studii care sa confirme/infirme faptul ca pandemia a generat o crestere a mortilor subite.
“Eu nu as vrea sa leg neaparat de contextul pandemic aceasta situatie. Intai trebuie sa explicam in general care sunt cauzele care pot duce la moarte subita. Un exemplu e legat de anevrisme ale vaselor de la nivel cerebral. Adica un vas in loc sa aiba o dimensiune normala, este dilatat, si in urma unui efort acel vas se sparge.
Acele cauze existau si inainte, dar nu am o statistica legata de mortile subite din Romania, de la nivel global, adica ar trebui sa vedem un studiu stiintific care sa arate intr-adevar, ca in acesti 2 ani de pandemie numarul de morti subite a fost semnificativ mai mare decat numarul de morti subite din anii anteriori, de exemplu in 2018 si 2019.
Vreau sa spun un lucru pe care l-am si observat, pentru ca am si colegi care sunt medici legisti, si au observat acelasi lucru. In general, persoanele care trec prin infectie cu Coronavirus, atunci cand au complicatii, se datoreaza unor microtromboze, adica unele cheaguri de sange care apar dupa infectii, la o anumita perioada de timp, si care pot afecta functia pulmonara.
Exista persoane la care se determina si reactie inflamatorie, sau fibroza pulmonara, sau pot avea alte localizari, inclusiv localizari cerebrale, sau alte tipuri de localizari care, la randul lor pot contribuie, daca intr-adevar demonstram asta. Se pot lega de o astfel de situatie, nu am dovezi, insa primul lucru pe care trebuie sa il facem, este sa avem un articol stiintific privind mortile subite.
Daca exista o crestere in anumite zone geografice, trebuie sa vedem care sunt cauzele acestor morti subite, si se poate face o analiza destul de riguroasa in acest sens, inclusiv prin examenele anatomo-patologice care s-au facut unora dintre pacientii infectati cu Coronavirus, atunci cand a fost nevoie de ele.”