Ministrul Energiei a facut astazi un extrem de important anunt pentru milioane de romani din toata tara cu privire la iarna urmatoare, iar asta din cauza ingrijorarilor insemnate privind disponibilitatea in cantitati suficiente a gazelor naturale pentru consum in toata tara.
Ministrul Energiei spune ca Romania are peste 70% dintre depozitele de gaze naturale pline deja, urmand a continua procesul de stocare, indeplinind si cerintele europene cu privire la acest proces, iar separat de asta ne bazam si pe o productie suplimentara de energie electrica in iarna anului 2022 in Romania.
“Am venit astăzi în fața dumneavoastră tocmai pentru a vă spune câteva elemente esențiale pentru programul de iarnă. Așa cum ați văzut și la începutul declarației premierului, la ședința de guvern, și în declarația mea de la începutul ședinței de guvern, suntem într-un ritm accelerat și am depășit, practic, țintele pe care ni le-am asumat pentru umplerea depozitelor cu gaze naturale.
Poate că, în urmă cu câteva luni, vă întrebați de ce România nu are atât de multe gaze cum au alte țări. V-am explicat atunci că profilul de producție și profilul de consum al României, care este și producător de gaze naturale, este cu totul diferit față de importatori. Astăzi observați că am depășit 70% din gradul de umplere al depozitelor.
Practic, avem peste 2,14 miliarde de metri cubi în depozitele de gaze naturale. Mergem în ritm accelerat, nu oprim înmagazinarea și sperăm ca să depășim această țintă de 80 % la data de 1 noiembrie, așa cum a fost asumat și aprobat prin regulament, în Consiliul de Miniștri în data de 26 iulie, dacă nu mă înșel. De asemenea, am inventariat stocurile cu care putem trece această iarnă cu bine.
Complexul Energetic Oltenia este în grafic cu stocurile de cărbune. Va avea o producție mai mare cu circa 900.000 de tone de cărbune anul acesta, ceea ce îi va duce, de asemenea și o producție suplimentară de energie electrică. Ne bazam pe CEO pentru o productie suplimentara de energie electrica, iar productia pe baza de carbune pentru aceasta iarna, pe termen scurt, este deja in grafic, fiind mai mare decat cea de anul trecut.
Evident ne ingrijoreaza acesta seceta, observam in schimb pe prognozele meteo ca a inceput sa creasca usor debitul Dunarii la intrare in tara, uitandu-ma astazi am observat ca a depasit 1.850 de metri cubi pe secunda, si va depasi in perioada urmatoare 2.000 de metri cubi.”