Ministrul Sanatatii a confirmat in mod public un plan de importanta nationala pentru milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca decizia luata va avea un impact pentru milioane de romani, si vorbim despre un plan Național generic de pregatire si raspuns la evenimente epidemiologice de boala transmisibila.
Ministrul Sanatatii este cel care a aprobat acest plan pentru a fi, deocamdata, supus procesului de transparenta decizionala, iar dupa ce se vor stabili criteriile finale, planul va fi adoptat in cadrul unei Hotarari de Guvern, poate pana la final de an.
“Scopul Planului este de a stabili măsuri, atribuții și acțiuni generale cu caracter obligatoriu și permanent pentru organismele și autorităție cu atribuții în domeniu în pregătirea și răspunsul la evenimente, în vederea asigurării unei gestionări eficiente a acestora, concretizată în reducerea amplitutidinii și impactului asupra populației, precum și în reducerea potențialului de răspândire trans-frontalieră.
Obiectivele Planului sunt să stabilească mecanismul de comandă, coordonare și comunicare al unui eveniment, să descrie contextul în care institutiile cu atributii în sănătate și, după caz, alte structuri decât cele de sănătate de la nivel local, județean și național vor funcționa în timpul unui eveniment, să descrie mecanismele de declansare si incheiere a Planului in cazul aparției unui eveniment de sănătate publică.
Să descrie tipuri de măsuri medicale și nonmedicale de pregătire și răspuns care pot fi luate de sistemul de sănătate și, după caz, de anumite autorități în anticiparea sau în timpul unui eveniment. Utilizarea Planului va asigura: Continuitatea acțiunilor de răspuns la evenimente, diminuarea riscului și reducerea cât mai mult posibil a morbidității și mortalității în comunitate.
Obținerea și diseminarea de informații de calitate, la timp, de la/către structurile din sănătate care vor acționa, precum și alte structuri, comunicarea de risc către public și media în toate etapele răspunsului, reducerea presiunii pe sistemul sanitar și asigurarea că serviciile sanitare de asistenta medicala primara sunt protejate în cea mai mare măsură posibilă, reducerea impactului social și a pierderilor economice ce pot fi asociate cu focarele sau epidemiile de boli transmisibile, mecanismele pentru implementarea politicilor internaționale.
Planul implică o strategie continuă de management care cuprinde acțiuni generale pentru domeniile de acțiune pregătire și răspuns, acesta fiind baza pentru întocmirea ulterioară a documentelor operative specifice. Planul se bazează pe faptul că, pentru a proteja viaţa și sănătatea populației în cazul epidemiilor sau al riscului crescut de producere a acestora.”