Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial planul pentru unele dintre cele mai mari schimbari care sunt facute pentru sistemul educatie din Romania, iar asta deoarece in cursul urmatoarelor saptamani si luni Legile Educatiei vor trece prin procesul de avizare si apoi prin Parlament, poate pentru adoptare.
Ministrul Educatiei spune ca pana la final de septembrie ar vrea sa fie parcurs tot procesul de avizare, pentru ca proiectul sa ajunga in Guvern, iar de acolo ar trebui sa fie adoptat si trimis catre Parlament, legislativul avand “ultimul cuvant” in ceea ce priveste forma legilor.
“Planul nostru este ca saptamana viitoare sa reusim sa integram toate amendamentele pe care le luam in considerare, care sunt sustinute de argumente logice, care aduc un plus valoare proiectului, indiferent de unde vin. Pot sa vina de la cei mai suparati pe lege, daca au dreptate le analizam., lucru pe care o sa-l certificam printr-o lista de amendamente de la 1.532 initiatori.
Dupa ce vom face integrarea, le vom transmite, conform Codului Administrativ, catre Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene, Asociatia Municipiilor, Comunelor, Oraselor, din Romania, le trimitem ministerelor avizatoare, si avem un mare hop si mari emotii la ministerul de Finante, pentru ca impactul bugetar al acestor schimbari este imens.
Am spus, toate schimbarile de proces, de arhitectura de sistem, sunt degeaba daca nu ai si resurse, e clar. La ministerul Justitiei, la cel al Muncii, trebuie sa avem acel hop cu salarizarea cadrelor didactice. Le vom trimite si la Consiliul Legislativ, la cel Economic si Social, iar daca vor avea observatii, le vom trimite si pe acestea in asa fel incat pana la final de septembrie, sa fie parcurs tot acest proces.
Proces de consultare, in aceasta etapa, de preluare a observatiilor, si de adoptare in Guvern. La finalul lunii septembrie vrem sa il trimitem Parlamentului. Parlamentul sper sa decida calendarul dezbaterilor parlamentare in asa fel incat sa le putem avea adoptate in acest an calendaristic, este foarte important sa le avem adoptate in acest an.
Este vorba despre planurile cadru de liceu, si este o mare problema ce invata copiii, ce invata, curiculumul. Ca sa il poti schimba, ai in lege acea proportie de cel putin 50% trunchi comun, a se vedea limba romana, matematica, chimie, fizica, biologie, etc, plus 20% specializare, plus pana la 30% curiculum la decizia scolii, si dorinta elevului, unde doreste el, asta e o mare noutate.”