Virgil Popescu a anuntat astazi masurile extrem de importante pe care Uniunea Europeana le discuta in momentul de fata pentru sute de milioane de europeni, si care urmeaza sa aduca schimbari extrem de importante in ceea ce priveste energia electrica, dar si gazele naturale, ale caror preturi au crescut substantial.
Virgil Popescu prezinta mai jos cateva dintre masurile discutate in cadrul unei intalniri care a avut loc astazi cu omologii sai din multe state ale Uniunii Europene, scopul fiind de a reduce impactul cresterii preturilor generat de razboiul din Ucraina.
“Am participat astăzi, 9 septembrie 2022, la reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei, organizată la Bruxelles, ocazie cu care am avut un schimb de opinii cu omologii mei și cu reprezentanții Comisiei Europene asupra prețurilor ridicate la energie precum și pregătirilor pentru iarnă.
În contextul evoluțiilor din ultima perioadă de pe piața energiei electrice, precum și în cel al continuării agresiunii Ucrainei de către Rusia, este necesar să se acționeze pentru adoptarea unui set de măsuri care să permită stabilizarea pieței și scăderea prețului plătit de consumatori.
Comisia Europeană lucrează în prezent la un set de măsuri pentru atenuarea prețurilor ridicate la energie care se vor concretiza într-o propunere legislativă în a doua parte a lunii septembrie. Pe termen scurt, Comisia Europeană vizează următoarele măsuri: (i) reducerea consumului de energie electrică la nivel european prin mecanisme voluntare și obligatorii pentru orele de vârf de consum; (ii) captarea veniturilor suplimentare obținute de producătorii de energie electrică peste un anumit plafon care urmează a fi stabilit; (iii) contribuție de solidaritate din partea companiilor din sectorul combustibililor fosili; (iv) creșterea lichidității pe piețele de energie; (v) reducerea prețurilor la gaze naturale, cu accent, în mod special, pe plafonarea prețului gazelor naturale importate din Rusia.
România a susținut în cadrul reuniunilor anterioare necesitatea adoptării la nivel comunitar a unor măsuri de decuplare a prețului la energia electrică de cel la gazul natural, care stabilește în prezent prețul de închidere al pieței. Este important ca o propunere din partea Comisiei Europene să fie emisă în acest sens în cel mai scurt timp.
Cu privire la măsurile de intervenție pe termen scurt, România susține o abordare echitabilă față de toate statele membre. Plafonarea prețului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susținută de mai multe state membre, inclusiv de către România, și ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilității pieței europene.”