Ministrul Educatiei vorbeste despre masurile pentru toate scolile din Romania care trebuie indeplinide in mod obligatoriu pana la finalul anul 2022 pentru a-si produce efectele dorite, ia aici vorbim despre noile legi ale educatiei care trebuie adoptate anul acesta, pentru ca planurile cadru sa fie adoptate cat mai curand.
Ministrul Educatiei spune ca fara planurile cadru nu poate fi adoptat curiculumul pana in septembrie 2023, pentru ca Bacalaureatul sa poata fi dat in format nou in 2027, deci e nevoie ca Parlamentul sa adopte noile legi pana la final de 2022, pentru ca restul masurilor sa poata fi realizate pana in septembrie 2023 in scolile din Romania.
“In viziunea acestei legi, Bacalaureatul va fi complet schimbat din anul 2027, cu conditia sa incepem in anul 2023 pe planul cadru, si pe un cu totul alt fel de curiculum pe care nu il cunoastem, se lucreaza la el, de aceea este important sa adoptam legile anul acesta, pentru ca ne trebuie planul cadru finalizat de anul acesta.
Asta inseamna lista de discipline, ce trebuie sa invete elevul de liceu in clasele a IX-a, a X-a, a XI-a, si a XII-a, si numarul de ore aferent. Dupa ce ai stabilit planul cadru cu lista de discipline, pentru fiecare disciplina in parte iti trebuie un curiculum. Dupa ce ai aprobat si curiculumul, iti trebuie manuale, si toate lucrurile acestea trebuie sa se intample pana in septembrie 2023, adica in mai putin de 1 an.
Transportul scolar este o mare problema, legea aceasta prevede mecanisme pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor la scoala. Avem in PNRR achizitia, erau 3200 de microbuze electrice, acum nu mai sunt atatea pentru ca cei 300 de milioane de euro nu mai ajung pentru a achizitiona 3200 de microbuze electrice.
Timpii de asteptare pentru aceste tipuri de masini sunt foarte mari, iar preturile au crescut, deci nu au capacitate de producatorii, independent de ceea ce se intampla in Romania. Oricum vom avea si aceste microbuze, oricum avem in momentul de fata 4.300 de microbuze in functiune, plus inca 200 de autocare in scoli, deci sunt 4.500 de mijloace de transport.
Sunt total insuficiente fata de cei 3 milioane de copii, dar sunt 4.500, o sa mai luam, nu 3.200, ci 2.000, vor fi 6.500, repet, mijloace de transport proprii. Vom regla decontarea transportului, si transportul local atunci cand elevul are domiciliul in aceeasi localitate cu scoala, si naveta, cand elevul are domiciliul intr-o alta localitate decat cea in care este scoala.”