Ministrul Sanatatii a anuntat o decizie de importanta nationala care urmeaza sa fie impusa in toata Romania printr-o Hotarare de Guvern, iar mai jos puteti vedea ceea ce a fost hotarat pentru operationalizarea ANDIS, unul dintre jaloanele foarte importante ale PNRR pe care si le-a asumat Romania.
Ministrul Sanatatii explica mai jos ceea ce este necesar pentru operationalizarea ANDIS, dar si ce impact urmeaza sa aiba aceasta noua agentie guvernamentala in Romania dupa ce va deveni activa, astfel ca putem afla in avans ceea ce se va intampla in sistemul de sanatate in curand.
“Scopul general al normelor prevăzute în prezentul proiect de hotărâre a Guvernului este acela de a implementa reforma din PNRR, cu obiectivul de a atinge Jalonul Nr. 355 privind operaționalizarea ANDIS. Prin prezentul act normativ se intenționează asigurarea premiselor necesare pentru funcționarea eficientă a ANDIS, respectiv se detaliază: Activitățile realizate de ANDIS în exercitarea atribuțiilor prevăzute de Ordonanța de urgență Capitolul II al normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență.
Detalierea activităților realizate de ANDIS în exercitarea atribuțiilor este enunțată în cuprinsul art. 3 și art. 4, precum și în cuprinsul Capitolului IV – Dispoziții privind implementarea de către ANDIS a proiectelor prevăzute la art. 6 lit. a), în cuprinsul Capitolului VI – Modalitatea de colaborare a ANDIS cu celelalte entități implicate în realizarea obiectivelor/proiectelor de investiții în infrastructura de sănătate și în cuprinsul Capitolul VIII.
Criteriile prevăzute la art. 5 alin. (2) din Ordonanța de urgență pentru selecția obiectivelor/proiectelor de investiții considerabile având ca obiect investiții în spitalele din rețeaua sanitară a Ministerului Sănătății încredințate de către Ministerul Sănătății ANDIS și metodologia de aplicare a acestora – Capitolul III al normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență; Detalierea criteriilor și a metodologiei de aplicare este enunțată în cuprinsul art. 5, art. 7 și art. 8, precum și în conținutul anexei normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență.
Totodată, în cuprinsul Capitolului III al normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență este detaliată și modalitatea în care ANDIS selectează obiectivele/proiectele de investiții în infrastructura de sănătate pentru care va acorda asistența tehnică și care urmează să fie incluse în portofoliul ANDIS, pe baza solicitărilor beneficiarilor externi (art. 9). Dispoziții privind implementarea de către ANDIS a proiectelor – Capitolul IV al normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență;
Metodologia de realizare a analizei multicriteriale pentru stabilirea obiectivelor/proiectelor de investiții considerabile care urmează a fi incluse în programul multianual al proiectelor de investiții de importanță considerabilă în infrastructura de sănătate – Capitolul V al normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență; Modalitatea de colaborare a ANDIS cu celelalte entități implicate în realizarea obiectivelor/proiectelor de investiții în infrastructura de sănătate – Capitolul VI al normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență.
Modul de monitorizare a obiectivelor/proiectelor de investiții considerabile în infrastructura de sănătate – Capitolul VII al normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență; Dispoziții specifice privind executarea în continuare a contractelor de finanțare pentru proiectele de investiții privind realizarea spitalelor regionale de urgență Iași, Cluj și Craiova – Capitolul VIII – al normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență.”