Ministrul Energiei: Masurile de URGENTA Anuntate Oficial pentru Toti Romanii Astazi

Ministrul Energiei Masurile URGENTA Anuntate Oficial Toti Romanii Astazi

Ministrul Energiei ii anunta pe romanii din intreaga tara in legatura cu o serie de masuri foarte importante care ii vizeaza, si care au fost decise in mod oficial, iar asta pentru ca au fost apobate masuri de urgenta pentru securitatea in aprovizionarea cu gaze naturale pentru sezonul de iarna de anul acesta.

Ministrul Energiei vorbeste mai jos despre unele dintre aceste masuri care au menirea de a ajuta oamenii sa treaca mai usor peste problemele care ar putea aparea peste iarna in Romania, scopul fiind ca oamenii sa nu fie afectati extrem de mult de efectele pe care le are razboiul din Ucraina acum.

“Astăzi am participat la ședința de lucru cu prefecții unde am discutat cu prim – ministrul Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, ministrul Educației Ligia Deca și alți colegi din ministere despre pregătirile pentru sezonul rece 2022-2023. Am transmis că la nivelul Ministerului Energiei și Guvernului, încă de la sfârșitul lunii mai am aprobat hotărârea de guvern cu privire la măsurile de urgență pentru securitatea în aprovizionare cu gaze naturale. La începutul lunii septembrie am aprobat programul de iarnă.

Stocurile de gaze naturale, astăzi, sunt aproape de 93% și estimăm că vor depăși 2,9 miliarde de metri cubi la începutul lunii noiembrie, mai precis pe data de 1 noiembrie. Asta ne va duce la un procent aproximativ 95-97% din total, capacitate de depozitare, un procent care ne permite să trecem o iarnă normală, cum estimăm că va fi această iarnă fără să avem probleme.

Stocurile de cărbune în termocentrală – și aici vorbesc în principal de lignit – sunt în parametri normali. Producția de cărbune de lignit a crescut în acest an, practic, cu aproape 900.000 de tone, în ciuda faptului că am avut cariera de la Roșia blocată o perioadă de o lună și jumătate. Tocmai, au crescut stocurile pentru a compensa rezerva din lacurile de acumulare ale Hidroelectricii, lipsă cauzată în special de seceta din această vară.

Complexul Energetic Oltenia funcționează cu toate fronturile împinse la capacitate maximă de extracție a cărbunelui. Nu estimăm să avem probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale. În luna octombrie au fost importuri normale de gaze naturale. Din discuțiile pe care le avem cu producătorii și furnizorii de pe piața noastră, există importuri și în luna noiembrie, și în luna decembrie.

Vor exista importuri și în luna ianuarie, și în luna februarie, așa că fluxurile pe care le monitorizăm zilnic de intrare și de ieșire din țară a gazelor naturale sunt în parametri normali. Nu s-au observat, practic, perturbări în intrările și ieșirile de gaze naturale. În luna octombrie, fiind o lună în care acumulăm gaze, nu au fost, și bine s-a făcut că nu au fost scoase gaze din depozite, pentru că trebuie să ne să ne pregătim să avem tot mai mare capacitatea de depozitare plină în această iarnă.”