Ministrul Sanatatii: Informarea de ULTIMA ORA Adusa in Atentia Imediata a Romanilor

Ministrul Sanatatii Informarea ULTIMA ORA Adusa Atentia Imediata Romanilor

Ministrul Sanatatii aduce in atentia milioanelor de romani din intreaga tara una dintre cele mai serioase probleme cu care se confrunta in momentul de sanatate extrem de multe spitale din toata tara, mai exact facturile mari pentru utilitati, dar si lipsa unor medicamente si echipamente medicale.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos cat de puternic este impactul pe care il resimt unitatile medicale din cauza cresterii substantiale a pretului utilitatilor, a medicamentelor si a echipamentelor medicale, iar deocamdata solutiile sunt doar discutate fara sa fie adoptate in mod oficial de catre Guvern.

“Putem sa incercam si noi, si ANMC, sa facem acest lucru, in principiu noi putem trimitem inspectia sanitara pentru a vedea daca acolo sunt respectate toate conditiile, si este oferit accesul la servicii de sanatate. Noi ne aflam intr-o perioada economica dificila. Eu va aduc aminte ca Guvernul a luat totusi niste masuri care sa limiteze impactul pentru populatie.








Spre exemplu, plata facturilor, am primit de la un mare spitaj de urgenta din Bucuresit o notificare din partea managerului ca a primit 1 milion de LEI utilitatile luna trecuta. Pentru bugetul unui spital din Romania este o suma consistenta. Sunt greutati, iar lucrul acesta poate sa limiteze, sigur, partea care ramane pentru servicii medicale, ca sa intelegeti ce vreau sa explic.

Daca cheltuielile cu salariile sunt, sa zicem, 70%, e maxim permis de lege, cheltuielile cu utilitatile erau inainte, sa zicem, 3% – 5%, iar restul de 25% erau echipamente medicale, medicamente, etc, iar acum cheltuielile cu utilitatile cresc la 15%, sigur ca ramane mai putin in partea cealalta. Guvernul are grija de acest lucru, s-a discutat, sunt convins ca toti colegii sunt constienti de lucrul acesta.

Sunt institutii esentiale, spitale, scoli, institutii publice cu un puternic caracter social si de sanatate, care nu pot fi lasate in afara. Am discutii cu doamna presedinte a CNAS pentru a vedea cum putem sa asiguram resursele financiare, in primul rand pentru a incheia acest an cu bine, sa trecem cu bine aceasta iarna. Cred ca, cel putin aceste zone nu vor ramane descoperite, apropo de finantare.

Finantare care sa permita si accesul la servicii de sanatate, deoarece pacientul cand merge intr-un spital, imi imaginez ca nu merge doar ca sa stea acolo, ci trebuie sa fie supus unor investigatii, si unor terapii. Fie ca discuti despre partea terapeutica mai mult, sau mai putin, clasica, fie ca discuti despre interventii chirurgicale, sau de ingrijire, cum ar fi sectia… Solutia concrenta e sa vedem daca dupa lunile acestea cheltuielile unitatilor sanitare sunt mult prea mari, sa gasim o solutie de a compensa bugetele.”