Coronavirus nu a disparut inca din Romania, din pacate, iar asta pentru ca numarul cazurilor noi de infectare depistate in tara noastra ramane destul de constant, iar desi in esenta nu vorbim despre o cifra mare, problema este ca ea ramane constanta, si asta genereaza preocupare.
Romania ramane totusi in acea situatie buna si stabila din punct de vedere al pandemiei de Coronavirus, iar asta pentru ca numarul infectarilor este mic, si numarul persoanelor care sunt internate in spitale este deasemenea unul redus in aceasta perioada, din fericire.
Chiar daca in Europa exista tari care au foarte multe infectari in aceasta perioada, in Romania lucrurile inca stau bine, desi exista temeri cu privire la debutul unui posibil val 7 de infectari, mai ales ca vremea incepe sa se raceasca, zilele calduroase de pana acum tinand valul 7 la distanta.
Noile subvariante BQ.1 si XBB ale Coronavirus sunt cele care genereaza multa preocupare in randul multor experti in sanatate publica in momentul de fata, ele fiind mai contagioase decat cea BA.5, din care se trag, si exista deasemenea alte cateva sute de alte subvariante.
“În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 370 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 75 mai puține față de ziua anterioară. 78 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 28 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 644, cu 60 mai puține față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 90 persoane, cu 6 mai multe față de ziua anterioară. Din cei 90 pacienți internați la ATI, 80 sunt nevaccinați.
Până astăzi, 67.206 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 2.035 teste RT-PCR (1.241 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 794 la cerere) și 8.940 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate
13.586.809 teste RT-PCR și 11.928.220 teste rapide antigenice.”