Ministrul Educatiei transmite doua anunturi extrem de importante care vizeaza elevii scolilor din toata Romania in momentul de fata, iara sta pentru ca aduce in atentia copiilor, parintilor, si profesorilor, faptul ca a fost lansat apelul de proiecte competitive pentru programul de invatamant dual.
Ministrul Educatiei continua, practic, un proiect care a fost initiat cu doar cateva luni in urma de catre predecesorul in functie, toate detaliile fiind mai jos, iar separat de asta ne aduce in atentie inclusiv participarea la un eveniment dedicat asigurarii calitatii in invatamantul superior la nivel european.
“Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR), a lansat apelul de proiecte competitive „Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație.
În cadrul acestui apel au fost publicate Ghidul solicitantului și Schemă de ajutor de minimis, instrumente necesare potențialilor beneficiari eligibili, mai precis consorțiilor regionale pentru învățământ dual, înființate conform Metodologiei privind constituirea consorțiilor pentru învățământ dual aprobată prin ordin de ministru.
Obiectivul apelului îl reprezintă dezvoltarea și dotarea de consorții profesionale integrate care să contribuie la dezvoltarea învățământului profesional, atât prin creșterea numărului de domenii de calificări și de absolvenți, cât și prin asigurarea unui parcurs educațional complet pentru elevii înscriși în învățământul dual. În cadrul consorțiilor, elevii și studenții pot dobândi calificări de nivel 3 – 8, conform Cadrului Național al Calificărilor (CNC).
Apelul corespunde Pilonului VI: Politici pentru noua generație/Componenta C15: Educație/Reforma 4: Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior /Investiția 6: Dezvoltarea a minimum 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate. Alocarea financiară totală a apelului de proiecte este de 338 mil. Euro, valoare maximă eligibilă din PNRR, fără TVA. Valoarea maximă a unui proiect aferent unui consorțiu este de 21,12 mil. Euro.
European Quality Assurance Forum (EQAF) este cel mai mare eveniment al celor implicați în asigurarea calității învățământului superior la nivel european. Felicit Universitatea de Vest Timişoara pentru performanța de a-l aduce în România. Debutul său simbolic, de Ziua Internațională a Studenților, este cu atât mai relevant cu cât acest Forum este organizat în cooperare de organizațiile reprezentative la nivel european ale studenților (ESU), universităților (EUA şi EURASHE) şi ale agențiilor naționale de asigurare a calității (ENQA). M-am bucurat să mă pot adresa participanților în deschidere, subliniind rolul universităților în promovarea valorilor fundamentale europene şi în apărarea democrației.”