Ministrul Sanatatii anunta in mod oficial o serie de masuri extrem de importante care au fost decise, si puse deja in aplicare de catre ministerul pe care il conduce, ele fiind gandite pentru a avea un impact pentru milioane de romani in ceea ce priveste inefctiile din spitale si consumul de antibiotice.
Ministrul Sanatatii vorbeste despre marea problema a consumului prea mare de antibiotice din Romania, acesta generand o rezistenta mult mai mare la bacteriile cu care se pot infecta oamenii, fie in spitale, fie in afara lor, si anunta noi modificari in viitor pentru a-I ajuta pe romanii din intreaga tara.
“In cazul nostru focul este reprezentat de utilizarea absolut exagerata a antibioticelor, reflectata in sudul continentului, fata de partea de nord a continentului, unde datorita faptului ca consumul este tinut strict sub control, problema aceasta a bacteriilor multirezistente, care produc infectii, inclusiv cele asociate asistentei medicale, este mult, mult, mai mica.
Chiar daca nu cunoastem suficiente lucruri, simpla observatie a acestui fapt poate sa ne dea solutia pentru perioada urmatoare. Noi am facut cateva lucruri la minister incepand din perioada lunii ianuarie, pentru ca am ajuns la concluzia ca toate aceste lucruri nu se pot rezolva fara sa existe, in primul rand, capacitatea de diagnostic de laborator.
Capacitate de diagnostic microbiologic se scurta, se schimbase oarecum legislatia legata de partea de diagnostic microbiologic la inceputul anului 2020, si am pus lucrurile in ordine, si am reglementat cadrul juridic care prevede ca in spitale sa existe un compartiment, sau un laborator de microbiologie, pentru a se putea realiza ambele tipuri de activitati.
Nimic din patologia infectioasa, cel putin daca ne referim la bacterii, nu se poate rezolva fara un laborator de microbiologie. Deasemenea am actualizat in acest an un ordin al ministerului privind cateva aspecte care conditioneaza, sau ar trebui sa reduca circulatia germenilor multirezistenti, si ar trebui sa reduca infectiile, el referindu-se la curatenie, dezinfectie, sterilizare, evaluarea eficacitatii procedurilor de curatenie.
La raportarea datelor mai avem de lucrat, colaboram cu Institutul National de Sanatate Publica, dar in anul 2022 a fost elaborat un act normativ privind continutul si metodologia de raportare a datelor pentru toate bolile infectioase importante in cadrul unui Registru Unic, si exista date cu privire la infectiile asociate asistentei medicale, care trebuie raportate in termen de maxim 24 de ore.”