Ministrul Educatiei a facut o serie de anunturi majore care vor avea impact pentru elevii din toate scolile din Romania, iar asta pentru ca aduce in atentia tuturor faptul ca a fost luata decizia de a se utiliza ajutorul Bancii Mondiale pentru a se putea pune in aplicare unele dintre reformele din educatie pe care autoritatile vor sa le faca.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si despre digitalizarea in scolile din Romania, un proces care nu este simplu, este de durata, dar care va aduce mult mai multa tehnologie pentru elevii din scoli in cursul urmatorilor ani, astfel ca in final vorbim despre vesti foarte bune pentru tinerii din intreaga tara.
“Am avut, astăzi, o întâlnire cu reprezentanți de vârf ai Băncii Mondiale – doamna Fadia Saadah (Director pentru Dezvoltare umană în regiunea Europa și Asia Centrală) și domnul Rafael E. de Hoyos (lider de program, Dezvoltare umană) – în cadrul căreia am discutat pașii pentru consolidarea capacității de implementare a reformelor din educație.
Este nevoie ca aceste reforme să beneficieze de sprijin semnificativ pentru o mai bună monitorizare și utilizare a datelor colectate la nivelul Ministerului Educației, prin intermediul proiectelor și programelor dezvoltate împreună. În acest context, am evaluat și stadiul proiectelor derulate în parteneriat, unul de lungă durată, de altfel, România și Grupul Băncii Mondiale aniversând în acest ani, 30 de ani de colaborare trainică.
Ministerul Educației mizează în continuare pe sprijinul BM, în contextul reformelor ce urmează a fi derulate, atât prin Planul Național de Redresare și Reziliență (#PNRR), dar și prin noile legi ale educației, care vor îmbunătăți masiv sistemul național de învățământ în următorii ani, deopotrivă din perspectiva infrastructurii educaționale și a calității proceselor educaționale.
În plus, laboratorul permite abordarea tuturor stilurilor de învățare, permițând fiecărui elev să lucreze potrivit propriului ritm. Conceptul de laborator inteligent, de la hardware/software și kituri de construcție, până la curriculum și evaluare, funcționează integrat pentru a sprijini învățarea practică. Laboratoarele inteligente vor fi piloni pentru dezvoltarea competențele digitale necesare pentru a îmbrățișa oportunitățile oferite de noile tehnologii și de meseriile viitorului.
Solicitanții eligibili care vor putea obține finanțare pentru dotarea cu echipamente TIC de tip „smart lab” și materiale educaționale specifice pentru dezvoltarea unui laborator inteligent, adaptat profilului educațional, sunt unitățile de învățământ secundar superior, publice sau private acreditate (colegii, licee, licee tehnologice, școli profesionale, inclusiv cele cu clase de învățământ dual). Alocarea financiară totală a apelului de proiecte este de 117.499.800,00 euro, valoare eligibilă PNRR, fără TVA.”