Ministrul Sanatatii anunta in mod oficial hotararile in baza carora vor fi implementate o serie de masuri foarte importante in Romania, masuri despre care trebuie sa stie foarte multa lume, iar asta pentru ca vorbim despre investitii majore care vor fi facute pentru sistemul medical din Romania multumita PNRR.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre una dintre cele mai importante hotarari, care are in centru ambulatoriile de specialitate care vor fi facute in Romania, insa separat vorbeste si despre schimbarile care trebuie facute in spitale, plus un ordin recent care obliga spitalele sa aiba laboratoare de microbiologie.
“In ceea ce priveste interesul pentru dezvoltarea serviciilor ambulatorii, si acesta este in mod evident raspunsul pe care trebuie sa il dea si Romania, la fel ca toate celelalte state din Uniunea Europeana, si nu numai, pentru problemele de sanatate ale oamenilor. De ce ? Pentru ca oamenii au nevoie de cateva lucruri: sa fie examinati, sa fie investigati din punct de vedere medical, sa primeasca un diagnostic, si un tratament pentru boala fiecaruia.
Nu cred ca este nimeni doritor sa mearga neaparat la spital. Singura solutie pentru noi sa oferim acest lucru, este sa dezvoltam serviciile de asistenta medicala prespitaliceasca, care sunt, evident, mai accesibile, si care permit diagnosticul rapid si accesul la tratament, pe de alta parte nu supraaglomereaza spitalele.
Chiar discutam, am fost si am vizitat unitatea de primiri-urgente de la Spitalul Judetean Galati, si discutam cu colegii de acolo, circa 75% dintre cazurile care se prezinta la UPU, ar putea sa se prezinte la unitatile ambulatorii, si este firesc sa dezvolti o astfel de structura prespitaliceasca. Veti vedea ca in cadrul PNRR dezvoltam deja astfel de centre medicale ambulatorii.
Va exista o prioritizare, in mod evident, legate de calitatea acestor proiecte prin PNRR, si de nevoia de servicii medicale pentru populatia din fiecare zona. Al doilea apel incheiat azi, a fost legat de prevenirea infectiilor nosocomiale, care are 3 componente. Incurajam investitiile in zonele din Romania in care nu avem saloane cu un singur pat, e o problema, este un factor monitorizat de centrul European pentru Monitorizarea bolilor.
Exista persoane care au nevoie de tratament in saloane dedicate care sa limiteze, nu poate nimeni sa le elimine, dar sa limiteze aparitia infectiilor nosocomiale, sa apara cat mai tarziu, sau sa apara cat mai tarziu, eventual cu germeni care sa nu fie multirezistenti. Dezvoltarea laboratoarelor de microbiologie este o alta componenta importanta, anul acesta am dat un ordin prin care spitalele au nevoie de aceste departamente pentru a diagnostica infectiile.” a declarat Alexandru Rafila in cadrul unei conferinte de presa de astazi.