Declaratie de ULTIM MOMENT de la Ministrul Sanatatii, Problema Ciudata in Romania

Declaratie ULTIM MOMENT Ministrul Sanatatii Problema Ciudata Romania

Ministrul Sanatatii a vorbit intr-o declaratie de ultim moment despre o problema ciudata care exista in Romania in momentul de fata, una care afecteaza milioane de oameni din intreaga tara, si in atentie sunt aduse unitatile de primiri-urgente din Romania, plus felul in care sunt coordonate de catre DSU.

Ministrul Sanatatii spune ca aceasta metoda de coordonare este una care genereaza o problema ciudata pentru spitalele din Romania, iar separat de asta vorbeste si despre reabilitarile care trebuie realizate pentru anumite spitale din Romania in momentul de fata, reabilitari care se pot face cu bani din PNRR.

“Evident ca un spital care are 50 de ani are nevoie la un moment dat de o reabilitare profunda, sau de o cladire noua. Ca sa faci o reabilitare profunda a unui asemenea tip de spital este destul de complicat, pentru ca trebuie sa-l inchizi partial, pentru a il reabilita, si cred ca o optiune, daca exista teren, atunci el poate sa aplice la o noua finantare, nu cea din PNRR.

Am gasit 22 de judete care nu aveau obiective pe lista pentru finantare prin PNRR, in schimb alte judete aveau 4. Cum s-a luat decizia, am incercat sa aflu, dar mi-a fost imposibil. Este nevoie sa schimbam filosofia in Romania de la serviciile medicale ambulatorii care sunt date in UPU. De asta exista aglomerare in UPU, oamenii s-ar duce in alta parte, dar nu unde sa se duca.

Vrem sa dezvoltam serviciile prespitalicesti, fie la medicul de familie, care ar trebi sa poata sa faca mai mult, fie in ambulatoriile de specialitate. 75% din prezentarile de la UPU, nu ar trebui sa ajunga acolo, si atunci nu ar mai fi aglomeratii.

A doua problema care poate sa duca si la un control, si o rationalizare a costurilor, e legata de faptul ca unitatea de primiri-urgente care e finantata de minister, e coordonata de catre DSU. Ea nu este, practic, in structura spitalului, decat partial, se produce un fenomen foarte ciudat, in care exista, poate, o supraprescriptie de investigatii pe care trebuie sa le faca spitalul, care nu poate, si este vorba despre o coordonare a unei activitati de natura medicala.

Eu nu am o problema cu DSU, ii respect, fac lucruri minuntate, dar asta nu are legatura cu integrarea serviciilor medicale care trebuie sa fie integrate cu spitalul si ministerul care finanteaza aceasta activitate. E o problema pe care sper sa o rezolvam in perioada urmatoare.”