Ordonanta de Urgenta de la Ministrul Sanatatii cu Masuri foarte Importante pentru Toti Romanii

Ordonanta Urgenta Ministrul Sanatatii Masuri Importante Toti Romanii

Ministrul Sanatatii explica intr-o noua Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei despre o serie de masuri extrem de importante pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca ele vizeaza calitatea apei potabile pentru cetateni, si felul in care aceasta trebuie monitorizata pentru a respecta standardele de siguranta.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre unele dintre pericolele care pot aparea cand vine vorba despre contaminarea apei potabile, dar si despre cum pot fi reduse riscurile pentru populatie, nota de fundamentare a Ordonantei de Urgenta incluzand mai multe informatii detaliate cu privire la necesitatea adoptarii ei.

“Evaluarea și gestionarea riscurilor, ca parte a planurilor de siguranță ale apei, permite furnizorilor de apă să reducă frecvențele de monitorizare a anumitor parametri sau să elimine anumiți parametri din lista parametrilor prevăzuți în proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului, pe baza unui istoric de monitorizare de minimum 3 ani și a corelării cu datele de calitate la sursă și/sau în bazinul hidrografic.

Riscul de contaminare a apei potabile cu Legionella pneumophila și cu Plumb este considerat important la nivelul UE, astfel încât toate spațiile prioritare desemnate prin prezenta Ordonanță de urgență a Guvernului vor trebui evaluate din perspectiva acestiu risc cu o frecvență de minim odată la 6 ani, iar proprietarii spațiilor private vor fi informați și încurajați să realizeze aceste evaluări.

Pentru reducerea riscurilor legate de distribuția interioară a apei s-au introdus o serie de măsuri, printre care și măsura privind participarea profesioniștilor care lucrează cu sistemele de distribuție interioară, responsabili cu instalarea produselor pentru construcții și a materialelor care vin în contact cu apa potabilă.

La programe de specializare sau perfecționare organizate de furnizori de formare profesională autorizați potrivit Ordonanței Guvernului nr.129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Standardele ocupaționale pe baza cărora se vor organiza programele de formare profesională vor cuprinde și competențe referitoare la utilizarea materialelor în contact cu apa potabilă și riscurile acestora.

În ceea ce privește prezența plumbului în sistemele de distribuție interioară, în vederea realizării unei analize generale cu privire la acest risc, se vor realiza eșantionări statistice și se va estima numărul de clădiri pentru care va fi realizată o expertiză tehnică. Ulterior vor fi culese date furnizate de asociațiile de proprietari și administratorii clădirilor publice către autoritățile administrației publice locale care le va transmite Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru centralizare și elaborarea de propuneri de înlocuire.”