Austria a decis sa blocheze aderarea Romaniei la Schengen acum aproape o luna de zile, cu o decizie care a avut la baza o problema pe care tara o cere rezolvata de urgenta, insa ea nu are amploarea pe care o reclama guvernul de la Viena, cel putin conform vicecancelarului tarii, Werner Kogler, cel putin conform unui interviu recent.
Austria s-a plans de faptul ca a inregistrat peste 100.000 de cereri de azi in cursul anului 2022, un numar urias pentru tara, insa Kogler afirma ca doar o treime dintre cei care au facut cereri au si ramas in grija statului austriac, restul plecand in alte tari, deci baza deciziei de a respinge aderarea Romaniei la Schengen e cam subreda.
Austria cere reformarea de urgenta a sistemului de acordare a azilului in Uniunea Europeana, pentru a permite si aderarea Romaniei la Schengen, insa situatia pe care o inregistreaza tara nu este una atat de dramatica precum au vrut unii membri ai guvernului sa o faca sa para, dar e greu de spus daca asta va conta pe viitor.
“Întrebarea aici nu trebuie să fie ce slogan produce un titlu, ci care sunt de fapt soluțiile. Ordine și umanitate în problema azilului. Programul guvernamental stabilește clar ce reguli trebuie să se aplice și aceasta este Convenția europeană a drepturilor omului.
Situația este diferită de cea din 2015, deși există numere mari de înregistrare în jur de 100.000, doar aproximativ o treime dintre aceștia sunt solicitanți de azil care se află de fapt în îngrijirea de bază austriacă. Ceilalți merg mai departe. Cu toate acestea, este încă important să lucrăm la soluții. Consider că discuția despre garduri și ziduri este o contribuție gestionabilă la soluție.”