Ministrul Sanatatii: Masurile de ULTIMA ORA Anuntate Tuturor Romanilor si o Situatie Ingrijoratoare

Ministrul Sanatatii Masurile ULTIMA ORA Anuntate Tuturor Romanilor Situatie Ingrijoratoare

Ministrul Sanatatii vorbeste despre situatia ingrijoratoare in care se afla Romania in momentul de fata, dar si despre masurile de ultima ora care au fost decise pentru tara noastra, iar asta pentru ca nu se declara epidemie de gripa in momentul de fata, ci s-a decis declararea unei saptamani epidemice, deocamdata.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre recomandarile care sunt facute Romanilor pentru a parcurge cu bine aceasta perioada prin care trece tara noastra, una foarte complicata, din care ar trebui sa iesim pana la finalul acestei luni, insa fara a se declara epmidemie de gripa, deoarece asta ar insemna impunerea unor restrictii.

“Noi avem cateva seturi de masuri pe care le-am schimbat si cu colegii de la ministerul Educatiei, sunt masuri recomandate si pentru populatia generala, ele sunt cunoscute din pandemie, nu sunt diferite, pentru ca se discuta tot despre viroze respiratorii: evitarea aglomeratiilor, purtarea mastii de protectie in spatii aglomerate, mentinerea igienei adecvate, etc.

La nivelul unitatilor scolare, si prescolare, este recomandata realizarea triajului zilnic, utilizarea mastii de protectie, ca recomandare, de catre cadrele didactice, eventual de catre copii, in anumite circumstante, informarea parintilor si apartinatorilor legali privind simptomele de infectii respiratorii, aerisirea periodica a incaperilor, igienizarea masinilor si suprafetelor, si nu doar atat.

In ceea ce priveste la nivelul angajatorilor, sunt aceleasi recomandari, evitarea aglomerarii in spatiile de lucru, utilizarea mastii de protectie in aglomeratii, incurajarea vaccinarii antigripale a personalului, realizarea unui triaj epidemiologic zilnic si izolare voluntara la domiciliu a persoanelor cu simptomatologie respiratorie.

Maine, luni si marti vom avea discutii directe cu cei mai importanti producatori si distribuitori de medicamente pentru a gasi impreuna o solutie, mai ales daca Comisia Europeana va aviza favorabil ordinul de ministru care limiteaza pentru o perioada de timp exporturile unor substante care sunt deficitare pe piata din cauza unui sistem mult mai ridicat, cel estimat anul trecut a fost cu mult depasit in acest an.

Punem din nou la dispozitie toate formele care pot fi utilizate la copii, sau adulti, de paracetamol, ibuprofen, si orice medicament care contine aceste substante poate fi utilizat pentru adulti, sau copii. Deasemenea Oseltamivirum, care este cunoscut mai bine sub numele de Tamiflu, mai exista alte forme farmaceutice cu dozaje diferite pentru copii si adulti, oricare dintre ele este util, dar nu orice viroza se trateaza cu un antiviral, ci doar pentru cele la care se confirma gripa.”