Alexandru Rafila confirma in mod oficial masurile foarte importante care au fost decise pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca vorbim despre hotarari care au la baza sustinerea proiectelor celor 27 de spitale care urmeaza sa fie finantate prin PNRR, mai ales ca ele trebuie finalizate in 3 ani de zile.
Alexandru Rafila explica tot ceea ce au facut autoritatile din Romania din punct de vedere al masurilor luate de catre Guvernul Romanie in ultimele saptamani, dar si ceea ce urmeaza sa fie facut pana la finalul aceste luni, dupa care beneficiarii proiectelor vor putea incepe proiectarea, si apoi licitatiile.
“Noi suntem intr-o cursa contracronometru (n. red. privind lista spitalelor finantate prin PNRR). Am facut primul tur de pista, si am ajuns in situatia in care avem lista acestor 27 de obiective, trebuie sa respectam tot cadrul legal, vom lasa 2 saptamani in transparenta decizionala aceasta lista. Ea pana la sfarsitul lunii trebuie aprobata de Guvernul Romaniei, si imediat, dar imediat, se va trece la semnarea contractelor de finantare cu cei 27 de beneficiari.
Dansii, si sfatul nostru pentru ei, si am prevazut aceasta solutie legislativa pentru a nu birocratiza lucrurile, si sa nu dam nastere unor situatii care ar putea sa duca termenul de realizare foarte departe. Acolo unde nu exista proiectul tehnic… deci unde este proiect licitezi constructia, unde nu exista proiectul tehnic, faci o singura licitatie pentru proiect si constructie.
Angajamentul din PNRR este ca aceste cladiri vor fi finalizate si dotate, pentru ca trebuie facuta si dotarea lor, acolo este o alta procedura de achizitie, dar in momentul in care lucrurile sunt pe fagasul cel bun, se face proiectare si constructie, poti sa te ocupi de partea de dotare. Trebuie incheiate toate lucrurile pana pe 30 iunie 2026, sunt mai putin de 3 ani si jumatate.
Daca semnam la finalul lunii ianuarie contractele, mai raman 3 ani si patru luni in care trebuie facuta proiectare si constructie. Nu este foarte mult, dar fiecare autoritate locala, sau ministerul, poate sa gaseasca o solutie astfel incat sa aiba un contractor care sa realizeze aceste constructii in timp. Mai avem si Compania Nationala de Investitii, care are mare experienta, mare capacitate.
Dinsii pot sa ajute la realizarea acestor proiecte, ar fi extraordinar sa le putem finaliza pe toate, daca se poate, sau macar 90% din ele pana in anul 2026, la jumatatea anului, alaturi de progrese vizibile la cele 3 spitale regionale la care se desfasoara in momentul de fata proiectarea, spitalele din Iasi, Cluj si Craiova. In 2023 se vor termina proiectele pentru Cluj si Iasi.”