Alexandru Rafila: IMPORTANTE Anunturi Oficiale cu Masuri Decise pentru Toti Romanii

Alexandru Rafila IMPORTANTE Anunturi Oficiale Masuri Decise Toti Romanii

Alexandru Rafila transmite o serie de anunturi foarte importante cu masuri decise in mod oficial pentru toti romanii din toata tara, iar asta pentru ca vorbeste mai jos despre ceea ce se intampla cu valul de infectii de gripa, care ar puteaa junge la recordul de infectari din anii trecuti, dar probabil spre finalul aceste luni.

Alexandru Rafila spune ca deocamdata cazurile nu ar fi mai grave decat cele inregistrate in trecut, insa recomanda totusi vaccinarea, cat timp inca mai este eficienta, spunand si cum vor fi oferite gratuit vaccinurile in urmatorii ani pentru mai mult romani, dar desigur in functie de interesul care va exista in viitor.

“Nu sunt mai dure cazurile decat in alti ani, s-a devansat sezonul gripal, este devansat sezonul gripa cu 3 – 4 saptamani fata de ceea ce a fost in 2018 – 2019, cand a fost un sezon gripal cu circulatie intensa, atunci am avut si o saptamana cu 170.000 de cazuri intr-o saptamana, acum am avut 140.000, deci probabil ca in saptamana aceasta va exista o noua crestere fata de saptamana precedenta.

Cu siguranta la sfarsitul lunii vom intra pe un trend descendent, si lucrurile vor intra in normal. Pana la urma, sa fim seriosi, nu este nici primul, nici ultimul sezon gripa, iar ceea ce este in plus fata de alte sezoane gripale, in primul rand exista infectia cu noul Coronavirus, care produce imbolnaviri, pe de o parte, iar pe de alta parte lipsa circulatiei virusurilor gripale timp de 2/3 ani genereaza o imunitate colectiva mai scazuta.

Din aceasta cauza exista si o frecventa mai mare a cazurilor de imbolnavire, mai ales la pacientii care nu au fost vaccinati, si s-a observat ca toate cazurile de deces au fost inregistrate la persoane nevaccinate. Am avut 100.000 de cazuri in ultima saptamana, am avut 140.000 inainte de Revelion, e clar ca dupa Revelion a scazut, pentru ca si raportarea de sarbatori a fost mai redusa.

Probabil ca nu vom depasi nivelul de 170.000 pe care l-am inregistrat acum 4 ani. Am gasi o formula, exista, ea va fi aplicata chiar din sezonul urmator, noi am distribuit vaccinul antigripal gratuit la medicii de familie, am avut 1.5 milioane de doze. Anul trecut se cumparasera 2.5 milioane de doze, si 1 milion de doze a ramas nefolosit, ceea cea nu mi se pare a fi un lucru bun.

Ceea ce am incercat sa evitam, a fost pe de o parte sa evitam risipa, iar pe de alta parte, oricine vrea sa aiba acces la vaccinul antigripal, sa aiba parte de el. Am adoptat o lege care permite compensarea vaccinurilor, lucru care nu a fost posibil pana acum.”