Ministrul Sanatatii ii avertizeaza foarte serios pe romanii din intreaga tara, un anunt important facut in mod oficial in momentul de fata are menirea de a le aduce in atentie tuturor oamenilor faptul ca inca ne aflam intr-o perioada epidemica foarte serioasa, in care Coronavirus, gripa, si alte viroze provoaca imbolnaviri.
Ministrul Sanatatii a anuntat ca in ultima saptamana aproape 140.000 de cazuri de viroze respiratorii au fost inregistrate, desi cifra nu reprezinta numarul real la nivel national, si ca vom mai trece prin cel putin o saptamana epidemica de gripa, foarte multe persoane fiind afectate de virus, din pacate.
“Numarul de cazuri de infectii a crescut substantial, a ajuns la aproape 140.000 de viroze respiratorii in doar o saptamana, este o crestere substantial, dar nu am atins recordul din urma cu 3 – 4 ani, adica sezonul 2019 – 2020, acolo am avut o saptamana cu peste 170.000 de viroze. Nu este neaparat un record, recordul e mai degraba legat de numarul mare de cazuri de gripa.
Fie este gripa clinica, sau confirmate cu teste de laborator. E clar ca circulatia virusurilor gripale in acest an are o particularitate cu totul speciala, in primul rand ca sezonul gripa, al virozelor, dar si gripal, a inceput cu 3 – 4 saptamani mai repede dacat incepea de obicei. Numarul de cazuri este mare, si am inregistrat primele decese.
Raportarea de ieri a indicat 25 de decese. Intre momentul colectarii datelor si acum s-au mai inregistrat, din pacate, inca 5 decese. Toate au fost la persoane care nu fusesera vaccinate, iar cazul cel mai dramatic, care m-a impresionat cel mai tare, a fost al unui copil de 7 luni care, sigur, nu ne puneam problema sa fie vaccinat, dar care, din nefericire, a facut o forma de boala care a generat pierderea vietii.
Parerea noastra este ca va mai exista inca o saptamana de crestere, pana la finalul acestei luni, cand vom intra intr-o zona de descrestere a cazurilor de viroze, in general, de gripa. E o durata de 3 – 4 saptamani care este totdeauna prezenta in cazul unui val epidemic, insa pe masura ce tot mai multi oameni trec prin infectie, imunitatea colectiva se obtine.
Mai mult, putem avea un numar suplimentar de cazuri de gripa la “coada” epidemiei cand se schimba proportia tulpinilor circulante. Acum circula virusul gripal de tip B, insa spre “coada” epidemiei circula cele de tip B, care mai produc infectii, in special la persoanele din categoriile la risc. Am reusit anul acesta sa administram rapid aproape intreaga cantitate de vaccinuri achizitionata, peste 95%.”