Ministrul Educatiei ii anunta in mod oficial pe elevii din toata Romania in legatura cu foarte importantele schimbari care vor fi facute in toate scolile din tara noastra incepand cu anul 2023, iar asta pentru ca se incearca o educare a tinerelor generatii cu privire la problemele majore generate de schimbarile climatice.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre modificarile care urmeaza sa fie facute in unitatile de invatamant din toata tara din cauza problemei schimbarilor climatice, astfel ca e bine sa stiti in avans ceea ce urmeaza sa fie implementat, pentru ca vorbim despre multe noutati pe care le vor resimti copiii.
“În perioada alocată programului „Săptămâna verde” se pot desfășura activități educaționale precum: lecții în natură, dezbateri, jocuri de rol, fotografie vorbită, exerciții de construcție participativă a unor scenarii de viitor, vizionări de documentare, experimente, biblioteci vii, teatru forum, teatru legislativ, proiecte de servicii în folosul comunității, voluntariat, expediții și excursii în parcuri naturale și arii protejate, fără a se limita la acestea.
Cadrele didactice și partenerii menționați la alin (1), lit e) au acces la o platformă dedicată educației pentru schimbări climatice și pentru mediu. Platforma cuprinde o bibliotecă digitală cu resurse educaționale pe teme de mediu și climă, exemple și oferte de activități, o hartă interactivă a disponibilităților de cazare gratuită din ariile naturale protejate, precum și exemple cu privire la orarul și proiectarea activităților.
Activitățile educaționale desfășurate în cadrul parcurilor naturale și ariilor protejate trebuie să respecte normele și regulile de conduită specifice acestora. Obiectivele și activitățile proiectate și derulate în cadrul programului „Săptămâna verde” vin în completarea experiențelor de învățare în cadrul disciplinelor/modulelor de studiu, accentuând componenta referitoare la schimbări climatice și protecția mediului.
Activităţile cuprinse în programul „Săptămâna verde” sunt implementate, facilitate de cadre didactice în colaborare cu antepreșcolari, preșcolari, elevi, părinţi, reprezentanți legali, reprezentanţi ai instituţiilor, autorităţilor, companiilor sau organizaţiilor nonguvernamentale locale, ţinând cont şi de resursele disponibile în unitatea de învăţământ. Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pot pune, după caz, la dispoziție pe platforma dedicată o serie de materiale utile în realizarea activităților din cadrul programului „Săptămâna verde”.
În derularea activităţilor programului „Săptămâna verde”, cadrele didactice, elevii şi părinţii, reprezentanții legali identifică şi utilizează sustenabil resurse locale, contribuind astfel la dezvoltarea creativităţii, abilităţilor de rezolvare a problemelor şi a colaborării dintre cadre didactice, elevi, părinţi şi comunitate. Pentru realizarea activităţilor, cadrele didactice, elevii, părinţii/reprezentanții legali şi partenerii unităţilor de învăţământ se asigură de existenţa resurselor necesare, având acces la infrastructura şi logistica acesteia. În implementarea programului pot fi utilizate sustenabil şi resurse extrabugetare.”