Ministrul Educatiei a publicat 2 anunturi de ultima ora foarte importante pentru elevii din toata Romania, iar asta pentru ca, dupa cum puteti vedea si mai jos, vorbim despre masuri care au la baza intai un proiect de Guvern cu privire la bursele care sutn acordate in Romania pentru studentii din mediul universitar.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si despre plata transportului pana la locatia de desfasurare as tagiului, iar separat de asta vorbeste si despre “Ziua Internationala a Cititului cu voce tare”, una pe care o aduce in atentia imediata a profesorilor din toata Romania, impreuna cu o serie de recomandari importante.
“Astăzi a fost aprobat, în ședință de Guvern, proiectul de hotărâre prin care se acordă burse de cel puțin 1000 de euro pentru studii universitare de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare. Suplimentar, statul român va asigura inclusiv plata transportului din România până la locul de desfășurare a stagiului și retur.
În acord cu principiile proiectului „România Educată”, susținem intensificarea procesului de internaționalizare a sistemului de învățământ românesc, prin încurajarea participării membrilor comunității universitare la mobilități internaționale! Avem convingerea că astfel de mobilități reprezintă pași importanți în formarea unor specialiști a căror pregătire să se sincronizeze cu tendințele actuale din domeniul cercetării!
Între „Ziua internațională a cititului cu voce tare”, pe care am sărbătorit-o pe 1 februarie, și „Ziua națională a lecturii”, pe care o vom sărbători împreună pe 15 februarie, vă propunem câteva recomandări pentru a încuraja lectura în rândul elevilor din învățământul primar. Una dintre cele mai bune strategii în acest sens este inițierea și menținerea unei rutine de citit cu voce tare pe tot parcursul anilor de învățământ primar.
Până spre finalul clasei a patra, copiii pot înțelege mai bine ce aud, decât ceea ce citesc ei înșiși. Citind cu voce tare copiilor, îi expunem pe toți, chiar și pe cei cu dificultăți de concentrare, la cuvinte mai puțin comune și la structuri lingvistice complexe. De asemenea, ilustrațiile ne ajută să le arătăm copiilor concepte noi, iar în timpul lecturii le putem demonstra la ce strategii de înțelegere a textului recurge un bun cititor.
Sperăm că următoarele recomandări vă vor fi de folos pentru a iniția și pentru a menține o rutină a cititului în rândul elevilor de învățământ primar! Pentru că fiecare titlu de carte poate fi o idee bună de lectură pentru altcineva, vă invităm să ne împărtășiți, în comentarii, ce carte le-ați citit ultima dată copiilor de nivel primar!”