Ministrul Sanatatii ii informeaza oficial pe romanii din intreaga tara despre hotararile importante care au fost luate pentru milioane de oameni, si vorbim despre decizii care au menirea de a facilita accesul la servicii medicale de inalta calitate, ceva ce oamenii isi doresc de foarte multa vreme, dupa cum stiti.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre cat de importanta este teleradiologia pentru romanii care au nevoie sa beneficieze de servicii de acest gen in Romania, iar anual milioane de oameni sunt nevoiti sa isi faca diverse investigatii imagistice, teleradiologia putandu-le aduce si rezultate mai rapide.
“Teleradiologia implică: Pacientul, prin datele și imaginile care fac obiectul acestui tip de practică medicală; Medicul care indică efectuarea unei examinări de radiologie-imagistică medicală, denumit, în continuare, medic solicitant; Structura de asistență medicală care utilizează și beneficiază de rezultatele serviciului de teleradiologie, denumită în continuare, beneficiar.
Medicul specialist radiologie – imagistică medicală sau medicină nucleară, ca executant direct al actului medical de teleradiologie, denumit, în continuare, radiolog; Instituția furnizoare a serviciului de teleradiologie, denumită, în continuare furnizor. Realizarea fizică a examinărilor imagistice se efectuează la beneficiar. Interpretarea imaginilor aferente examinarii, obtinute la sediul beneficiarului, este asigurată de către furnizor.
Descrierea relaţiilor dintre entităţile implicate în actul de teleradiologie: obtinerea imaginilor radiologice aferente examinării pacientului este efectuată la sediul beneficiarului, la indicația medicului solicitant; obtinerea imaginilor se efectuează utilizând protocoalele standard de lucru și/sau protocoale de lucru indicate de medicul radiolog; beneficiarul transmite furnizorului imaginile obținute precum şi toate datele medicale relevante privind pacientul.
Furnizorul asigură accesul neîngrădit al medicului radiolog la toate imaginile şi informaţiile pe care le deţine despre pacient; radiologul analizează imaginile şi, în contextul clinic al pacientului, formulează interpretarea radiologică cuprinsă în raportul radiologic al cazului; radiologul remite furnizorului raportul radiologic; furnizorul remite raportul radiologic beneficiarului; beneficiarul remite raportul radiologic medicului solicitant şi pacientului. Scopul actului medical de teleradiologie este reprezentat de: interpretarea primară a imaginilor radiologice; reinterpretarea imaginilor radiologice pentru obținerea unei alte opinii medicale;
Schimb de opinii medicale între mai mulți medici de specialitate radiologie și imagistică medicală, aflați la distanță de instituţia unde au fost realizate imaginile radiologice – teleexpertiză radiologică. Obiectivele actului medical de teleradiologie constau în: creşterea accesibilităţii pacienţilor la diagnosticul radiologic şi prin aceasta, sprijinirea nevoilor pacienţilor; sprijinirea unităţilor sanitare care nu au disponibil suficient personal medical calificat pentru interpretarea examinărilor radio-imagistice; sprijinirea pacientului şi a unităţii medicale în obţinerea unei alte opinii medicale.”