Ministrul Sanatatii transmite un nou avertisment extrem de serios pentru toti romanii din tara, iar asta pentru ca le aduce tuturor in imediata atentie una dintre cele mai serioase probleme pe care multa lume o ignora, cumpararea de medicamente online din surse neautorizate, si implicit nesigure.
Ministrul Sanatatii spune ca romanii ar trebui sa isi cumpere medicamentele exclusiv din farmacii online care sunt autorizate sa vanda medicamente, avand certitudinea ca vor cumpara medicamente originale, certificate, si nu unele care nu sunt produse de catre companiile care le-au dezvoltat, sau licentiat.
“Orice medicament trebuie sa indeplinasca 2 conditii, una este legata de siguranta, iar cea de-a doua este legata de eficacitate. Acest lucru, mai ales in trecut, nu era indeplinit pentru faptul ca existau medicamente falsificate, de multe ori achizitionate din surse nesigure. Aceasta problema a ramas in continuare,achizitia medicamentelor online in afara farmaciiilor autorizate sa faca acest lucru reprezinta in continuare un pericol.
Cred ca avem foarte mult de facut in a educa publicul, pacientii, sa evite sa acceseze asemenea forme de procurare a medicamentelor, si sa le procure pe toate, ma refer in special la cele care se elibereaza pe baza de prescriptie, dar si cele care se elibereaza fara prescriptie, numai din farmaciile autorizate, iar daca fac acest lucru in sistem online, sa verifice pe site-ul ministerului care sunt operatorii care pot face asta.
Cred ca viata multor oameni depinde de siguranta pe care ti-o da medicamentul pe care-l iei, pentru a fi un medicament care, asa cum spuneam, este eficace si este sigur din punct de vedere al administrarii. Nu este suficient ceea ce facem pana in momentul de fata, poate trebuie sa lucram foarte mult la informare, pentru ca informarea in politica medicamentului, informarea publicului, e o componenta esentiala.
Este o componenta care tine de sanatatea publica, pentru ca fie ca discutam de vaccinuri, sau de alte produse biologice, ori medicamente mai mult, sau mai putin, obisnuite, pacientul trebie sa fie informat de unde trebuie sa le ia, cum trebuie sa le ia, si cand trebuie sa le ia, iar lucrul acesta se face prin colaborarea medicului cu farmacistul.
Bineinteles si cu organismele care reglementeaza punerea pe piata a medicamentelor, adica Agentia Nationala a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale, si nu numai. Este un mare castig faptul ca la nivel european avem un astfel de mecanism care permite identificarea si trasabilitatea medicamentelor pe tot circuitul.”