Ministrul Educatiei cere masuri imediate si atente pentru elevii scolilor din toata Romania in momentul de fata, iar asta pentru ca ele trebuie sa fie aplicate de urgenta pentru ca in fiecare zi copiii si adolescentii sa poata urma cursurile unitatilor de invatamant in deplina siguranta, ceea ce toata lumea isi doreste.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre cat de important este ca profesorii sa intervina imediat in momentele in care apare violenta scolara, si mai jos aveti mai multe detalii despre masurile care sunt cerute, sau propuse, pentru a se aplica in unitatile de invatamant din toata Romania din acest punct de vedere.
“Intervenția în situații de violență școlară trebuie să fie imediată și atentă. Personalul școlar poate asigura siguranța imediată a elevilor, susținere emoțională și consiliere școlară. Însă, de multe ori, în gestionarea acestor situații este nevoie de competența și sprijinul specialiștilor în protecția copilului. Acesta este motivul pentru care ne unim forțele cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, pentru prevenirea și intervenția interinstituțională în situații de violență asupra copiilor, inclusiv de violență școlară.
În 15 februarie, la Palatul Victoria, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții celor două ministere, doamnele ministru Ligia Deca și Gabriela Firea, secretarii de stat din Ministerul Educației, Antoaneta Bolchiș și Sorin Ion, președintele ANPDCA, Elena Tudor, secretarul de stat MFTES, Anca Hendea, secretarul de stat ANES, Luminița Popescu, subsecretarul de stat ANES, Simona Butacu, din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Am discutat și am identificat împreună soluții pentru: încurajarea colaborării la nivel județean și local; creșterea înțelegerii mecanismului de intervenție interinstituțională în situații de violență școlară; informarea, formarea și schimburi de experiență între specialiștii în educație și protecția copilului pe teme precum recunoașterea semnelor și simptomelor de abuz, riscurile de amplificare a abuzului emoțional, consilierea victimelor și autorilor, strategiile adaptative necesare copiilor implicați în situații de violență.
Informarea copiilor, a părinților și a publicului larg cu privire la drepturile și responsabilitățile copiilor, respectiv la mecanismele de semnalare și protecție la care pot apela în situații de risc. #Nusuntețisinguri! Copiii, elevi sau nu, sunt în responsabilitatea noastră, a tuturor – părinți, cadre didactice, asistenți sociali, psihologi, consilieri școlari și nu numai.
Indiferent unde se află, acasă, la școală, pe stradă, împreună îi putem proteja și le putem asigura educația de care au nevoie. Prevenirea manifestărilor violente și intervenția în situații de agresiune asupra copiilor, inclusiv a violenței școlare, necesită o abordare multidisciplinară și interinstituțională. Prin acest parteneriat și prin acțiunile propuse, facem pași siguri pentru a îmbunătăți accesul copiilor, al părinților, al specialiștilor din educație și al specialiștilor din domeniul protecției copiilor la informații corecte și complete.”