Ministrul Apararii Aduce in Atentia Romanilor un IMPORTANT Anunt privind NATO si Razboiul

Ministrul Apararii Aduce Atentia Romanilor IMPORTANT Anunt NATO Razboiul

Ministrul Apararii aduce in atentia romanilor din intreaga tara un foarte important anunt oficial cu privire la NATO, dar si la razboiul din Ucraina, iar asta pentru ca el a avut o intrevedere cu ambasadorul Japoniei in Romania, si a discutat despre imbunatatirea cooperarii bilaterale dintre cele doua tari in domeniul militar in viitor.

Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre ceea ce s-a discutat, dar si despre decizia de a se incheia un document bilateral care sa le permita celor doua tari sa-si deruleze proiectele bilaterale importante in domeniul militar, astfel ca ramane de vazut de cat timp va fi nevoie pentru ca aceste masuri sa fie puse efectiv in aplicare.

“Am avut, astăzi, la sediul MApN, o întrevedere cu ambasadorul Japoniei la București, Hiroshi Ueda. Pe timpul întrevederii, am abordat subiecte care au vizat perspectivele relațiilor de cooperare bilaterală în domeniul apărării, precum și în context NATO, UE și ONU.

În context, am exprimat interesul pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare bilaterală româno-niponă în domeniul apărării, evidențiind încărcătura simbolică a anului 2021, când cele două state au aniversat 100 de ani de relații bilaterale, precum și discuțiile bilaterale în domeniul apărării, la nivel de director general, din anul 2022.

Astfel, a fost exprimat angajamentul de continuare a dialogului politico-militar în scopul inițierii cooperării în domeniul apărării, prin identificarea de proiecte comune în domenii precum: învățământ militar, istorie militară, asistență umanitară sau reconstrucție post-conflict.

Totodată, în vederea inițierii cooperării, s-a evidențiat necesitatea elaborării și semnării unui document bilateral care să asigure cadrul juridic în domeniul apărării. În ceea ce privește agenda NATO, am salutat vizita recentă a Secretarului General NATO la Tokyo, în contextul consolidării cooperării Alianței Nord-Atlantice cu Japonia, în timp ce, în arealul UE, am evidențiat cooperarea strânsă dintre Uniune și Japonia.

În același timp, i-am urat succes statului partener în exercitarea mandatului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2023-2024 și am evidențiat buna cooperare dintre militarii români și japonezi în cadrul misiunilor ONU desfășurate în comun.”