Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne in Romania, a anuntat in mod oficial o serie de noi masuri de ultima ora care se vor aplica in toata tara noastra, si dupa cum puteti vedea mai jos chiar acum, vorbim despre decizii care sunt legate de cutremurele care au lovit Romania in ultimele aproape 2 saptamani de zile.
Lucian Bode vorbeste mai jos si despre consolidarea cladirilor unitatilor de invatamant, dar si despre alte tipuri de cladiri, astfel ca per total vorbim despre masuri foarte importante pentru Romania, masuri care nu ar trebui sa fie trecute cu vederea, pentru ca se vor aplica in toata tara in perioada urmatoare.
“Am organizat astăzi la sediul MAI o videoconferință cu prefecții, cu participarea doamnei Ligia Deca, Ministrul Educației și a domnului Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, a președinților de Consilii Județene, a structurilor MAI cu atribuții pe zona de ordine și siguranță publică și situații de urgență, precum și a reprezentanților inspectoratelor școlare și inspectoratelor în construcții.
Preocuparea pentru siguranța cetățenilor și pentru protecția comunităților reprezintă o prioritate guvernamentală, de aceea modul de acțiune pentru atingerea acestui obiectiv trebuie să fie unitar și coerent. Consolidarea clădirilor cu risc seismic prin intermediul programului național derulat de către MDLAP, cu finanțare din PNRR și din alte surse, are nevoie de o abordare integrată.
Iar în cadrul acestui program, consolidarea clădirilor unităților de învățământ constituie prioritatea zero în perioada imediat următoare. În acest context, efortul comun pentru concretizarea acestor deziderate presupune o bună colaborare între palierul local și cel central, iar prefecții au un rol esențial în a asigura colaborarea și comunicarea între verigile acestui lanț de acțiune, în vederea accelerării implementării acestor investiții.
Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, acoperă o paletă largă de problematici, conștientizând faptul că nevoia de siguranță a cetățeanului este esențială și permanentă. De aceea, acțiunile noastre în perioada următoare se vor concentra, atât pe zona de protecție civilă – mai ales că intrăm în săptămâna dedicată protecției civile în perioada 25 februarie – 4 martie, iar calendarul de acțiuni vizează organizarea în teritoriu a cât mai multor activități de instruire și pregătire a populației – cât și pe zona de ordine și siguranță publică unde avem în continuare de gestionat tematici cu greutate și impact major în societate.
Siguranța școlară este una dintre aceste problematici care reclamă o prezență sporită a forțelor de ordine în proximitatea unităților de învățământ, dar și intensificarea acțiunilor informativ-preventive cu rol în conștientizarea și diminuarea riscului implicării sau expunerii elevilor la situații care le pot pune viața în pericol.”