Ministrul Sanatatii Confirma Oficial IMPORTANTE Decizii Oficiale cu un Plan National in Romania

Ministrul Sanatatii Confirma Oficial IMPORTANTE Decizii Oficiale Plan National Romania

Ministrul Sanatatii confirma in mod oficial o serie de foarte importante decizii luate pentru romanii din intreaga tara, iar asta pentru ca mai jos explica de ce este necesar un Plan National pentru paturile de spital care sunt disponibile pentru romanii din intreaga tara in unitatile medicale in care sunt tratati.

Ministrul Sanatatii explica mai jos ceea ce inseamna acest Plan National, dar si ce impact va avea, in final, pentru Romania, mai ales ca in ultimii ani au existat foarte multe modificari cu privire la paturile din unitatile medicale din cauza pandemiei de Coronavirus, astfel ca este gandita o noua organizare acum.

“În temeiul prevederilor legale menţionate, Ministerul Sănătăţii a propus Planul naţional de paturi pentru perioada 2011-2013, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 151/2011. Numărul de paturi contractabile la nivel naţional a scăzut de la 136.341 în anul 2010 la 123.127 pentru anul 2013.

Ca urmare a Planului național de paturi 2014-2016, în anul 2014 s-a realizat o reducere cu 1548 a numărului total de paturi aprobat la nivel naţional echivalent cu numărul de paturi aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate şi numărul de paturi din penitenciarele spital, care nu mai sunt incluse în Planul național de paturi, acestea fiind contractate separat cu casele de asigurări de sănătate. Pentru anii 2015 și 2016 s-a propus o scădere cu cate 1000 de paturi, ajungându-se la un număr de 119.579 paturi, pentru a se atinge media la nivel european.

Deoarece internările pacienților care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate sau în spitalele penitenciar se realizează prin hotărâri ale instanțelor de judecată și nu prin decizie medicală, iar tratamentul acestora nu este posibil în servicii ambulatorii sau de internare de zi în locul tratamentului în serviciile de internare continuă, se impune adoptarea unei măsuri prin care aceste paturi destinate internărilor obligatorii să nu mai fie cuprinse în numărul total de paturi contractabile.

Includerea acestor structuri în numărul total de paturi la nivel național ar determina o presiune suplimentară pentru reducerea celorlalte categorii de paturi din unitățile spitalicești. De asemenea, în vederea dezvoltării serviciilor de îngrijiri paliative care înregistrează un deficit major, numărul de paturi pentru îngrijiri paliative este necesar să fie exclus din numărul total de paturi la nivel național.

Ca urmare se propune ca numărul de paturi aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate, numărul de paturi din penitenciarele spital, precum şi numărul de paturi pentru îngrijiri paliative să nu fie inclus în numărul total de paturi aprobat la nivel naţional şi acestea să fie contractate separat cu casele de asigurări de sănătate.”