Austria sub Presiunea Romaniei, Masuri de ULTIMA ORA dupa Blocarea Aderarii la Schengen

Austria Presiunea Romaniei Masuri ULTIMA ORA Blocarea Aderarii Schengen

Austria simte presiunea Romaniei in momentul de fata, iar asta pentru ca o serie de masuri de ultima ora au fost luate in urma deciziei de blocare a intrarii tarii noastre in spatiul Schengen, iar asta pentru ca o delegatie de parlamentari romani a ajuns ieri la Viena, si incearca sa afle daca veto-ul dat in decembrie poate fi schimbat, sau nu.

Austria a deteriorat serios relatia cu Romania prin votul de veto dat in luna decembrie a anului 2022 in cadrul consiliului JAI, iar delegatia parlamentara condusa de Titus Corlatean va purta discutii cu reprezentanti ai guvernului de la Viena pentru a incerca sa gaseasca solutii in vederea schimbarii deciziei cancelarului Karl Nehammer, si a ministrului Gerhard Karner.

Austria nu va fi totusi lasata sa “respire”, iar asta pentru ca in luna martie Gerhard Karner va face o vizita la Bucuresti, iar apoi echipe ale politiei austriece vor ajunge in Romania pentru a vizita zonele de granita si a se convinge de faptul ca autoritatile romane protejeaza granitele externe ale UE acum.

“Dorim să aflăm dacă mai avem un partener de încredere în Austria și dacă va fi posibil să întocmim o foaie de parcurs. Scopul discuțiilor este de a restabili încrederea reciprocă și de a reconstrui punțile dintre cele două state, care au fost destul de deteriorate. Mare este și prejudiciul economic adus României cauzat de întârzierea aderării la Schengen, ceea ce afectează și companiile austriece.

Cozile lungi ale camioanelor care așteaptă la granițe au nu în ultimul rând efecte negative asupra mediului. Având în vedere patru alegeri planificate pentru anul viitor, este important ca în acest an să fie pași concreți în ceea ce privește Schengen.”