Ministrul Sanatatii Confirma Masurile IMPORTANTE si Neasteptate pentru Toti Romanii

Ministrul Sanatatii Confirma Masurile IMPORTANTE Neasteptate Toti Romanii

Ministrul Sanatatii confirma o serie de masuri foarte importante, dar neasteptate, pentru romanii din intreaga tara, iar asta pentru ca a dezvaluit in mod oficial ceea ce autoritatile vor sa faca, si este vorba despre sustinrea dezvoltarii genomicii in Romania, dar si a diagnosticarii pacientilor care au nevoie.

Ministrul Sanatatii explica mai jos cum urmeaza sa fie pus in derulare un plan in baza caruia mai multi romani sa aiba acces la servicii medicale care sa permita detectarea din timp a bolilor rare, dar sa si beneficieze de tratament cat mai rapid, asa ca ramane de vazut doar cat va dura pana cand ideile vor fi puse in practica.

“Exista astfel de teste (n. red. intrebat cand vor exista teste genetice pentru depistarea de boli rare), unele dintre ele se pot deconta si in momentul de fata. In mod evident, trebuie sa existe un diagnostic genetic acolo unde se poate face, bolile rare afecteaza circa 5% din populatie, deci reprezinta o problema de sanatate publica.

Nu este problema legata doar de testare, este si problema legata de resursa terapeutica, care trebuie sa fie accesibila. Medicina personalizata exact la asta se refera, la un diagnostic care poate sa duca la un tratament tintit, si in afara de partea aceasta de diagnostic si tratament, exista si partea care poate fi utilizata in preventie, pentru ca genomica poate sa duca la realizarea unor baze de date cu persoane predispuse la anumite anomalii genetice.

Ele au potentialul de a genera boli rare, iar Romania are potentialul si capacitatea de a aranja asemenea centre de excelenta, obtinerea unui diagnostic fiind ceva foarte important. Implicarea universitatilor de medicina din Romania, cred ca este un exemplu bun. As vrea sa mentionez si ca dezvoltarea retelei nationale de genomica poate sa duca deasemenea la o usurare a accesului pacientilor la medicamente inovative.

Dezvoltarea studiilor clinice care au nevoie si de astfel de investigatii de natura genomica care sa poata sa selecteze pacientii, sa ii identifice, sa ii selecteze, si sigura sa le ofere si resurse terapeutice, fie aflate in studii clinice, fie aflate in domenii care fac parte din anumite programe care sunt decontate de catre CNAS.

Cazul de la Iasi se afla in cercetare la nivelul Pachetului General, deci nu are rost sa fac alte comentarii decat unul foarte simplu, daca discutam de dispozitive de unica folosinta, ele sunt de unica folosinta, nu are rost sa intram in alte comparatii, sa facem speculatii privind alte tari, ci trebuie sa fim constienti ca trebuie sa respectam legislatia din Romania, si trebuie sa o facem cu totii.”