LUNA ar putea fi marele ajutor de care are nevoie Pamantul in lupta cu schimbarile climatice, sau cel putin asta afirma o serie de cercetatori care au descoperit faptul ca utilizarea prafului de pe satelitul natural al Pamantului poate contribui la reducerea efectelor schimbarilor climatice, dar nu le poate elimina complet.
LUNA ar putea avea praful de pe suprafata colectat de catre omenire si plasat in spatiul cosmic, in orbita Pamantului, pentru a proteja diverse zone ale pamantului inainte de a fi dispersat de catre vanturile solare, iar asta ar putea ajuta anumite regiuni sa fie mai putin afectate de efectele schimbarilor climatice, cel putin in teorie.
LUNA ar putea ajuta astfel omenirea sa reduca intr-un an cu aproximativ 1.8% nivelul de lumina si radiatii pe care Pamantul le suporta, iar asta ar fi suficient pentru a reduce actualul trend de crestere a temperaturilor globale, generat de schimbarile climatice, dar efectul ar fi unul temporar, cu alte masuri necesare in continuare.
Problema cea mai mare sta in faptul ca ar fi nevoie de aproximativ 10 miliarde de kilograme pentru a se pune in aplicare un asemenea plan, deci am vorbi despre un efort global si spatial urias pe care in momentul de fata omenirea nu il poate pune in aplicare, dar in teorie el ar putea ajuta extrem de mult la reducerea efectelor schimbarilor climatice.
LUNA poate fi de ajutor in salvarea Pamantului, care este sever afectat de catre schimbarile climatice, insa deocamdata omenirea nu are tehnologiile necesare pentru a pune in aplicare un plan atat de ambitios, si nu se stie daca le va avea vreodata, avand in vedere complexitatea aplicarii lor in spatiul cosmic.
“De pe Pământ, de aproximativ 700 de ori mai multe lansări decât am făcut până acum. Dar de pe Lună, ne imaginăm un lansator electromagnetic, ale cărui specificații nu sunt încă determinate. Este uimitor să ne gândim la modul în care praful de lună – care a fost generat de peste patru miliarde de ani – ar putea ajuta la încetinirea creșterii temperaturii Pământului, o problemă care ne-a luat mai puțin de 300 de ani pentru a o produce. În majoritatea scenariilor, praful s-ar îndepărta, dar nu am verificat în detaliu.”