Ministrul Educatiei Anunta o Hotarare IMPORTANTA ce Trebuie Cunoscuta de Elevi si Parinti

Ministrul Educatiei Anunta Hotarare IMPORTANTA Trebuie Cunoscuta Elevi Parinti

Ministrul Educatiei anunta o hotarare extrem de importanta luata in cadrul Guvernului Romaniei, care trebuie sa fie cunoscuta de catre elevii si parintii din toata tara, iar asta pentru ca ne aduce in atentia imediata faptul ca Bacalaureatul, desi se schimba, efectul modificarilor vor fi vizibile abia peste mai multi ani.

Ministrul Educatiei spune ca Bacalaureatul nu se schimba pentru elevii care il sustin in anul 2023, ci pentru elevii care incep clasa a IX-a in 2024, deci ei vor sustine examenul de Bacalaureat dupa noile Legi ale Educatiei abia atunci cand vor termina clasa a XII-a, intre timp totul desfasurandu-se ca si pana acum.

“Absolvenții învățământului liceal primesc diploma de absolvire, foaia matricolă și, după caz, certificat de calificare profesională de nivel 3 sau 4, parte a portofoliului educațional, care atestă finalizarea studiilor liceale și care conferă dreptul de acces, în condițiile legii, în învățământul postliceal sau pe piața muncii.

Elevii care au promovat clasa a XII-a de liceu cu frecvență, respectiv clasa a XIII-a de liceu – frecvență redusă, respectiv seral, pot susține examenul național de bacalaureat, în conformitate cu o metodologie aprobată prin ordin al ministrului educație. Absolvenții învățământului liceal care susțin și promovează examenul național de bacalaureat dobândesc diplomă de bacalaureat, care le dă dreptul de acces în învățământul superior, în condițiile
legii.

Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenții învățământului liceal, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au susținut proba A01, A02, respectiv F și au obținut calificativul admis; au susținut probele B și C prevăzute la art. 99 alin. (4) și au obținut la proba B cel puțin echivalentul nivelului B1, respectiv A2, în funcție de tipul de probă susținut, iar la proba C au obținut cel puțin nivelul „mediu”.

Au susținut, după caz, proba A1, A2 sau A3 prevăzută la art. 99 alin. (4) și au obținut cel puțin nota 5 (cinci); au susținut, după caz, proba D prevăzută la art. 99 alin. (4) și au obținut cel puțin nota 5 (cinci); au susținut proba E, prevăzută la art. 99 alin. (4) și au obținut cel puțin nota 5 (cinci) la fiecare
dintre cele două discipline;  au obținut media aritmetică, calculată cu două zecimale exacte, a notelor obținute la A1, A2, A3, D și E, cel puțin egală cu 6.

În urma promovării examenului național de bacalaureat, absolventului i se eliberează diploma de bacalaureat. Absolvenților de liceu care au susținut probele B și C prevăzute la art. 99, alin. (4) li se eliberează certificate care atestă nivelul de competență lingvistică, respectiv nivelul de competență digitală. Eliberarea acestor certificate nu este condiționată de promovarea probelor scrise și orale prevăzute la art. 99 alin. (4).”