Ministrul Sanatatii anunta in mod oficial o decizie de ultima ora care a fost luata la nivelul Guvernului Romaniei pentru romanii din intreaga tara, iar asta pentru ca ea are in vedere crearea si dezvoltarea de servicii medicale ambulatorii in unitatile sanitare care deservesc localitatile din mediul rural.
Ministrul Sanatatii explica mai jos cat de importanta este aceasta decizie, si vorbeste deasemenea despre armonizarea legislatiei din Romania cu cea a Uniunii Europene privind produsele care au menirea de a ajuta in controlarea dietei pentru scaderea in greutate, o problema care necesita rezolvare rapida.
“Ministerul Sănătăţii – România are ca prioritate dezvoltarea serviciilor medicale ambulatorii în unitățile sanitare care deservesc localități rurale. Ministerul Sănătății – PNRR a finalizat cu succes un alt obiectiv de investiții. Pacienții au nevoie să fie diagnosticati și tratati cât mai rapid. 69 de unități sanitare din România au fost selectate pentru finanțare din PNRR. Peste 600 de milioane de lei din PNRR pentru dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate.
Aceste obiective de investiții vor include construcția, reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea cu echipamente medicale a ambulatoriilor de specialitate. Ministerul Sănătății rămâne partenerul tuturor autorităților locale care au vocația dezvoltării serviciilor de asistență medicală pentru cetățeni. După implementarea proiectelor, pacienții vor putea accesa servicii medicale ambulatorii de calitate, menită să le permită bolnavilor să fie diagnosticați și tratați cât mai rapid.
Prezenta procedură stabilește modul de notificare a produselor menite să înlocuiască total dieta în scop de control al greutății atunci când sunt introduse pe piață. Înlocuitorii totali ai dietei sunt alimente concepute special pentru a fi consumate în dietele hipocalorice pentru scăderea în greutate care, atunci când sunt consumate conform instrucțiunilor operatorului din industria alimentară, înlocuiesc dieta zilnică totală.
Denumirea sub care produsul alimentar menționat la art. 2 alin. (2) lit. (h) din Regulamentul (UE) nr. 609/2013 este vândut este de „înlocuitor total al dietei în scop de control al greutății“. Produsele menite să înlocuiască total dieta în scop de control al greutății pot fi introduse pe piață numai dacă sunt în conformitate cu prevederile Regulamentului delegat (UE) 2017/1.798 al Comisiei din 2 iunie 2017 de completare a Regulamentului (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele specifice privind compoziția și informațiile aplicabile înlocuitorilor totali ai dietei în scop de control al greutății, denumit în continuare Regulament.
Produsele menite să înlocuiască total dieta în scop de control al greutății, conform art. 6 alin. (1) din Regulament, nu fac obiectul unor mențiuni referitoare la nutriție sau la sănătate. Conform art. 6 alin. (2) din Regulament, prin derogare de la dispozițiile alin. (1) din Regulament pentru mențiunea referitoare la nutriție „fibre adăugate“, aceasta poate fi utilizată pentru produsele menite să înlocuiască total dieta în scopul controlului greutății în condițiile în care conținutul de fibre alimentare al produsului este de minimum 10 g.”