Ministrul Apararii Anunta Deciziile de ULTIMA ORA privind NATO, Ucraina si Razboiul

Ministrul Apararii Anunta Deciziile ULTIMA ORA NATO Ucraina Razboiul

Ministrul Apararii a anuntat in mod oficial deciziile de ultima ora care au fost luate cu privire la NATO, Ucraina si razboiul din Rusia, iar asta pentru ca el a fost parte a unei noi intalniri care a avut loc in Stockholm cu privire la agresiunea rusa de pe teritoriul ucrainean, acolo fiind discutata sustinerea continua de care benficiaza tara.

Ministrul Apararii a vorbit deasemenea si despre ce fel de ajutor este pregatit in continuare pentru Ucraina din partea UE si NATO, dar si despre Instrumentul European pentru Pace, care este utilizat pentru sustinerea Ucrainei in momentul de fata, el fiind extrem de important pentru viitorul tarii.

“UE își reafirmă unitatea în ceea ce privește solidaritatea cu Ucraina. ️La reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE, care s-a desfășurat la Stockholm, în Suedia, am avut o dezbatere consistentă privind impactul global și consecințele războiului de agresiune ilegal și nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Am condamnat şi cu acest prilej agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, acțiune care constituie o amenințare pentru arhitectura de securitate europeană și euro-atlantică. Am salutat rolul important al Uniunii Europene şi răspunsul cuprinzător şi structurat al acesteia la nevoile Ucrainei, în special în ceea ce privește eficiența Instrumentului European pentru Pace, și relevanța misiunii de asistență militară a UE în Ucraina.

Conflictul din Ucraina are impact asupra întregii regiuni a Mării Negre și este nevoie, de asemenea, să sprijinim Republica Moldova în fața amenințării Federației Ruse, prin consolidarea rezilienței. De altfel, au fost deja adoptate două măsuri de asistență în valoare de 47 de milioane de euro în beneficiul Guvernului de la Chișinău.

De la începutul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană, prin Instrumentul European pentru Pace, a mobilizat 3,6 miliarde EUR pentru consolidarea capabilităților și a rezilienței forțelor armate ucrainene. Oficialul român a evidențiat impactul conflictului din Ucraina asupra întregii regiuni a Mării Negre, subliniind nevoia sprijinirii Republicii Moldova în fața amenințării Federației Ruse, prin consolidarea rezilienței.

Instrumentul European pentru Pace a fost înființat în luna martie a anului 2021 pentru a finanța toate acțiunile Politicii Externe și de Securitate Comune în domeniile militar și de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională. Reuniunea s-a încheiat cu un prânz de lucru focalizat pe contracararea provocărilor determinate de influențele străine în teatrele de operații, la care au participat ca invitați Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, și Secretarul General Adjunct al ONU, Jean-Pierre Lacroix, precum și reprezentanți ai Parlamentului European.”