Ministrul Educatiei a facut 3 foarte importante anunturi de ultima ora pentru milioanele de elevi din toata Romania, iar asta pentru ca in scoli este anuntat un foarte amplu si complicat proces de digitalizare a unitatilor de invatamant, iar mai jos aveti explicatii cu privire la ceea ce se doreste a fi facut pentru binele elevilor.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea despre faptul ca a prezentat in cadrul unei sedinte de Guvern noile Legi ale Educatiei, iar premierul Nicolae Ciuca a afirmat ca ar vrea ca acestea sa fie adoptate intr-o sedinta de Guvern de luna aceasta, insa mai sunt asteptate avizari de la diverse ministere inainte ca acest lucru sa se intample.
“Digitalizarea educației a devenit o prioritate în ultimii ani, în special din cauza pandemiei, care a demonstrat nevoia de transformare digitală complexă și competentă a sistemului educațional. Ne dorim să punem la dispoziția instituțiilor de învățământ soluții de interconectare în timp real, pentru a asigura trasabilitatea profilului educațional și profesional al tuturor actorilor sistemului de educație.
Câteva dintre măsurile prevăzute în proiectele de legi ale educației: Elaborăm Strategia națională pentru digitalizarea educației și dezvoltarea competențelor digitale în rândul comunității educaționale. Înființăm Unitatea Executivă pentru Suport, Mentenanță și Asistență Tehnică pentru Digitalizare. Asigurăm interoperabilitatea tuturor datelor existente în sistemele de management al școlarității. Asigurăm administrarea evaluărilor și examenelor naționale, integral în format digital, începând cu anul școlar 2027-2028.
Astăzi am prezentat, în ședința de Guvern, cele două proiecte de legi ale educației, Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior, care vor intra, din acest moment, într-o nouă etapă din parcursul lor legislativ: analiza interministerială. Avem datoria și responsabilitatea de a oferi tinerilor din România acces la educație incluzivă de calitate. Măsurile propuse în cadrul Proiectului „România Educată” au fost îndelung așteptate la nivelul societății și aduc reformele de care sistemul de învățământ are nevoie.
Cele două proiecte de legi își propun creșterea calității în educație, aducând o modificare necesară de paradigmă la nivelul întregului sistem. Propunem măsuri integrate, care urmăresc întregul parcurs al elevului: de la educație timpurie la învățarea pe tot parcursul vieții. Totodată, ne asigurăm că, prin aceste legi ale educației, niciun elev și niciun student nu va fi lăsat în urmă.
De mai bine de un deceniu, marcăm Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, stabilită prin Legea nr. 247/2011. Ministerul Educației apreciază că cea mai bună formă de a comemora și de a păstra memoria celor care au avut curajul de a se opune unui regim opresiv este ca tinerele generații să învețe și să conștientizeze sacrificiile înaintașilor, pentru a ne bucura astăzi de o societate democratică.”