Ministrul Sanatatii a facut o serie de declaratii de ultima ora cu privire la pragul pentru abuzul in serviciu, facand referire la propunerea legislativa recenta din Senat, el afirmand ca legislatia din Romania ar trebui sa fie armonizata cu legislatia care exista in alte tari din Uniunea Europeana in acest moment.
Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre faptul ca limita de 9.000 de LEI este una corecta, din punctul lui de vedere, dar si ca trebuie sa existe o limita pentru abuzul in serviciu, astfel incat sa fie pedepsite doar anumite acte care aduc pagube mari statului roman, ceea ce au spus si alti colegi din PSD.
“Nu imi este clar, nu stiu exact de unde a venit aceasta propunere. Cand este vorba despre subiecte atat de sensibile, cred ca este importanta opinia ministerului de specialitate. Cred ca … eu va spun ceea ce as fi facut eu. Ma gandesc ca astfel de prevederi in legislatie exista in toate tarile din Uniunea Europeana.
Si atunci cred ca era foarte bine sa luam aceasta legislatie existenta in toate tarile din Uniunea Europeana, si sa vedem care este un astfel de prag in celelalte tari ale Uniunii Europene si incheiam discutia. Eu sunt convins ca exista un numitor comun in ceea ce priveste o anumita suma peste care un abuz in serviciu este considerat infractiune.
In mod evident trebuie sa existe un astfel de prag, exista si o decizie a Curtii Constitutionale in acest sens, mai mult, daca cineva isi pierde cumpatul, si cumpara o cutie de creioane in mod abuziv, nu cred ca lucrul acesta reprezinta o infractiune. Totusi o limita care sa evite in mod clar obtinerea de sume de bani, sau acordarea unor contracte in mod abuziv de catre un functionar public, trebuie sa existe.
Limita trebuie sa fie o limita rezonabila, cred ca 9.000 de LEI inseamna doua salarii medii ca si valoare, adica o limita care cred ca este corecta, si impiedica pe de o parte abuzul in serviciu intr-o forma care sa puna in pericol interesul public, dar pe de alta parte lucruri de mica anvergura care nu au legatura cu vreo in fractiune, nu trebuie sa ajunga in acesta zona.
Nu stiam despre aceasta initiativa, mai ales ca eu sunt la Camera Deputatilor, si nu am cunostinta despre modul in care s-a desfasurat tot. S-a facut o analogie cu vechea OUG 13, am vazut in presa asta, si cred ca este un motiv din cauza caruia comunitarea, si referinta la niste cifre clare si folosite deja in legislatia altor tari, cred ca ar fi fost un lucru foarte bun.”