Marcel Bolos aduce in imediata atentie a milioane de romani din intreaga tara o serie de informatii de ultima ora care sunt extrem de importante prin care explica oamenilor din toata tara ceea ce se intampla cu banii europeni disponibili prin intermediul PNRR, totul in ideea de a informa corect pe toata lumea.
Marcel Bolos explica mai jos masurile care au fost luate de catre Guvernul Romaniei pentru ca tara noastra sa primeasca toti banii de care are nevoie, iar informatiilor oficiale care vin de la membrul Guvernului Romaniei ar trebui sa le ofere oamenilor detaliile de care au nevoie pentru a intelege, intr-o anumita masura, ce se intampla.
“Pentru evitarea riscului de a pune în circuit știri false sau trunchiate, este obligatoriu să oferim toate precizările necesare pentru ca românii să știe ce se întâmplă cu #baniieuropeni de care dispun. Iar în contextul impactului pe care Planul Național de Redresare și Reziliență îl aduce, este normal ca interesul să fie unul crescut.
La Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, avem rolul de a privi cu rigoare și de a oferi predictibilitate printr-o relație apropiată cu Comisia Europeana și prin sprijinirea instituțiilor responsabile pentru implementarea în bune condiții a Planului. Și am fost apreciați de reprezentații de la Bruxelles pentru capacitatea de a găsi de fiecare dată tonul și limbajul potrivit, în funcție de interlocutori și circumstanțe.
În toate discuțiile de până acum, am pledat pentru o singură opțiune: trebuie să facem tot ce ține de noi pentru a primi până la ultimul cent din fondurile alocate României. Guvernul Romaniei, prin cei 16 coordonatori de reformă și investiții care au rol în implementarea #PNRR, a răspuns de fiecare dată prompt tuturor cererilor de clarificări ce au apărut din partea Comisiei Europene. Și nu a fost niciodată gata să abandoneze vreo sumă care i se cuvine.
Au fost publicații care au titrat că România „pierde 2,1 miliarde de euro”. În fapt, regulamentul prevede: dacă înregistrezi creștere economică, trebuie să vii cu propunere de reducere a alocării. Întrucât Guvernul a reușit redresarea economiei și creștere în 2021 față de 2020, suntem printre cele 21 de țări ale UE puse în fața faptului împlinit, de a diminua suma de care dispune. Așadar, nu se pierde din suma pe care trebuie să o primim din #PNRR pentru că nu s-au îndeplinit reforme sau nu s-au realizat investiții.
În urma mandatului pe care l-a primit, #MIPE a elaborat propunerile de ajustare a sprijinului financiar care să nu crească riscul de implementare a investițiilor din cadrul PNRR. Pentru ca selectarea investițiilor care să fie cuprinse în diminuarea de grant să fie cât mai puțin intruzivă asupra implementării, ținem cont să nu eliminăm reformele din plan și să nu afectăm prioritățile specifice ale crizei actuale în următoarea ordine de prioritate: energie, transport, educație, sănătate, digitalizare și mediul de afaceri.”