Ministrul Sanatatii Ordona Schimbari de ULTIMA ORA, Masurile Ministrului PSD in Programele Nationale

Ministrul Sanatatii Ordona Schimbari de ULTIMA ORA, Masurile Ministrului PSD Programele Nationale

Ministrul Sanatatii a semnat un foarte important ordin prin care face o sereie de schimbari insemnate in Programele Nationale de Sanatate publica, ministrul PSD incercand sa completeze anumite domenii, in timp ce in altele face schimbari menite sa imbunatateasca, in final, calitatea actului medical pentru cetateni.

Ministrul Sanatatii explica mai jos toate modificarile care sunt facute pentru Programele Nationale de Sanatate Publica, Alexandru Rafila efectuand aceste modificari fara sa anunte in prealabil care ii sunt planurile, cum face de obicei ministrul PSD in cazul altor modificari importante pe care le gandeste pentru romani.

“Normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 964/2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 320 și 320 bis din 1 aprilie 2022, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează: La anexa nr. 5, „V. Programul național de monitorizare a factorilor determinanți din mediul de viață și muncă“, la litera C „Domenii specifice“ punctul 1, subpunctul 1.1.1.1 se modifică și va avea următorul cuprins.

1.1.1.1. Supravegherea și raportarea calității apei potabile distribuite în sistem centralizat; La anexa nr. 5, „V. Programul național de monitorizare a factorilor determinanți din mediul de viață și muncă“, la litera C „Domenii specifice“ punctul 1, subpunctul 1.1.1.5 se modifică și va avea următorul cuprins: 1.1.1.5. Screening al calității apei potabile distribuite în sistem centralizat; La anexa nr. 5, „V. Programul național de monitorizare a factorilor determinanți din mediul de viață și muncă“, la litera C „Domenii specifice“ punctul 3, subpunctul 3.1.1.1 se modifică și va avea următorul cuprins: 3.1.1.1. Supravegherea expunerii profesionale la agenți cancerigeni.

La anexa nr. 5, „V. Programul național de monitorizare a factorilor determinanți din mediul de viață și muncă“, la litera C „Domenii specifice“ punctul 3, subpunctul 3.1.2 se modifică și va avea următorul cuprins: 3.1.2. Protejarea sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor în expunerea la radiații ionizante: expunerea profesională la radiații ionizante.

La anexa nr. 9, „IX. Programul național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană“, titlul IX.3.3. „Subprogramul de fertilizare in vitro și embriotransfer“, la litera D „Procedura de includere în subprogram a beneficiarilor eligibili“, după punctul 1.7 se introduce un nou punct, punctul 1.7.1, cu următorul cuprins: 1.7.1. declarație pe propria răspundere din care să rezulte că solicitanții nu au beneficiat și nu vor beneficia, în decursul unui an calendaristic.

De acordarea unui sprijin financiar în cadrul Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure pentru creșterea natalității, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.103/2022, derulat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și de Ministerul Muncii și Protecției Sociale; în declarație se consemnează în mod obligatoriu aserțiunea «Sub sancțiunile aplicate faptei de fals și uz de fals în acte publice, conform prevederilor Codului penal, declar că datele din declarație sunt corecte și complete.”