Ministrul Apararii: Informarile IMPORTANTE privind Armata Romana si NATO in Contextul Razboiului

Ministrul Apararii Informarile IMPORTANTE Armata Romana NATO Contextul Razboiului

Ministrul Apararii ii anunta in mod oficial pe romanii din intreaga tara in legatura cu cele mai recente masuri care au fost intreprinse de catre oficialii din cadrul ministerului pe care il conduce, pentru a continua sa protejeze Romania in fata provocarilor existente, el avand o intalnire cu omologul sau lituanian pe marginea razboiului din Ucraina, dar si a colaborarii din cadrul NATO.

Ministrul Apararii a vorbit despre ceea ce este necesar pentru ca atat Romania, cat si Lituania, sa fie protejate in aceasta perioada foarte complicata din multe puncte de vedere, soldatii Armatei Romane care supravegheaza spatiul aerian lituanian fiind deasemenea laudati, si desigur ca s-au discutat noi oportunitati de colaborare intre tarile noastre.

“Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 12 aprilie, consultări bilaterale, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, cu omologul lituanian Arvydas Anušaukas, aflat în România cu prilejul primei conferințe privind securitatea regiunii Mării Neagre sub egida Platformei Internaționale Crimeea, eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării Naționale la București.

Am avut o discuție foarte bună, cu omologul meu lituanian, Arvydas Anušaukas, despre viitorul Summit NATO care va avea loc la Vilnius, anul acesta. Securitatea din regiunea extinsă a Mării Negre şi a întregului Flanc Estic al #NATO trebuie să fie un subiect de maximă importanță pe agenda lucrărilor din cadrul viitoarei reuniuni a Alianței.

De asemenea, este necesară implementărea deciziilor Summit-ului NATO de la Madrid, de anul trecut, în special în domenii privind securitatea la Marea Neagră și identificarea unor măsuri concrete pentru sprijinirea Ucrainei și a partenerilor din regiune, precum Republica Moldova şi Georgia. În cadrul întâlnirii a fost apreciată coerența și convergența ideilor și punctelor de vedere naționale, bazate pe obiective comune, atât în plan bilateral, cât şi la nivelul NATO şi al Uniunii Europene fiind, totodată, reliefată importanța inițiativelor regionale la care participă cele două țări.

Referindu-se la colaborarea bilaterală în plan militar, ministrul lituanian al apărării a apreciat în mod deosebit executarea misiunilor de către piloţii militari români în cadrul misiunii de poliţie aeriană întărită sub comanda NATO din regiunea Mării Baltice, exprimându-şi deschiderea spre noi programe bilaterale de pregătire şi antrenament.

În cadrul convorbirilor au fost abordate și alte teme de interes comun precum viitoarea agendă a Summit-ului NATO din acest an, ce va avea loc în capitala Lituaniei, Vilnius, problematica de securitate din zona Balcanilor de Vest, precum şi Politica Europeană de Securitate şi Apărare şi modalităţile de dezvoltare a relaţiilor militare româno-lituaniene.”