Ministrul Sanatatii Dezvaluie 2 Masuri de ULTIMA ORA Adoptate pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii psd Dezvaluie 2 Masuri ULTIMA ORA Adoptate Milioane Romani

Ministrul Sanatatii a dezvaluit in mod oficial 2 masuri de ultima ora care au fost adoptate cu concursul Guvernului Romaniei, iar asta pentru ca vorbim, in primul rand, despre una care implica includerea a 8 molecule din medicamente in lista celor pentru care se ofera compensare de catre autoritatile din Romania.

Ministrul Sanatatii le va permite, astfel, mai multor romani sa beneficieze de acces gratuit la medicamente care le pot salva viata, iar separat de asta anunta initierea procedurii pentru alegerea unui reprezentant al Romaniei la Comitetului european pentru prevenirea torturii și pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante.

“La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 12 aprilie 2023, proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală.

In sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate. Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătății care a inclus în anul 2022 de două ori mai multe molecule noi decât în 2021.

Actuala HG introduce alte 8 molecule noi destinate pacienților cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore, pentru care au fost încheiate contracte cost–volum. Comisiile de specialitate ale MS estimează că, aproximativ 700. 000 pacienți vor beneficia de tratament cu noile molecule. Medicii curanți vor avea la dispoziție noi medicamente care vor permite optimizarea tratamentului, în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

România a ratificat Convenția europeană pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (în continuare Convenția) și protocoalele sale adiționale nr. 1 și 2, prin Legea nr. 80 din 30 septembrie 1994, care prevede crearea Comitelui european pentru prevenirea torturii și pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (în continuare CPT). Rolul CPT este de a examina tratamentul aplicat persoanelor private de libertate.

Si, dacă este cazul, de a adresa recomandări statelor, cu scopul de a întări protecția acestor persoane împotriva torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante, prin efectuarea de vizite la locurile de detenție. În calitate de stat parte la Convenție, România are un reprezentant în cadrul CPT. Având în vedere faptul că mandatul actualului reprezentant al României expiră în luna decembrie 2023, se lansează prezenta procedură de selecție a celor trei candidați pentru poziția de reprezentant al României în cadrul Comitetului european pentru prevenirea torturii și pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT).”