Marcel Bolos a facut, impreuna cu Presedintele Romaniei Klaus Iohannis, o serie de anunturi foarte importante cu privire la deciziile care au fost luate pentru Romania, si care sunt bazate pe investitii din fonduri europene, ministrul PSD aducand in imediata atentie a oamenilor o Scoala Internationale de Competente in Energie Regenerabila.
Marcel Bolos explica mai jos cum a fost facute investitiile din fonduri europene pentru a ajuta la cresterea nivelului de educatie in ceea ce priveste energia regenerabila, un element extrem de important pentru viitorul societatii romanesti, in special in contextul razboiului din Ucraina, care provoaca atatea probleme.
“Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a participat astăzi, alături de președintele Klaus Iohannis și de ministrul Educației, doamna Ligia Deca, la vizita de lucru la RESS – Renewable Energy School of Skills (Școala Internațională de Competențe în Energie Regenerabilă), la Constanța.
În cadrul RESS sunt predate cursuri pentru calificarea şi recalificarea adulţilor, dedicate tehnicienilor care lucrează în industria energiei regenerabile, în special energia eoliană şi energia solară fotovoltaică. În cei 14 ani de activitate, școala de la Constanța a pregătit peste 10.000 persoane „Pregătirea de specialiști în domeniul energiei verzi și în cel al noilor tehnologii este extrem de importantă pentru angajatori, pentru dezvoltarea economică a României, dar în primul rând pentru oameni.
Fonduri europene au sprijinit dezvoltarea românilor și continuăm această abordare strategică și în exercițiul financiar multianual 2021-2027. Concret, prin Programul Educație și Ocupare investim 4,34 miliarde de euro în educație, formare și calificare, sprijinirea tinerilor, persoanelor inactive, șomerilor de lungă durată și categoriilor vulnerabile pe piața muncii. Acest Program va asigura sprijin pentru aproximativ un milion de români pentru a deveni activi pe piața muncii, fiind pregătiți și în meseriile căutate pe piața muncii precum cele din domeniul energiei regenerabile.
Dar și pentru alte domenii în care avansul tehnologic va duce la nevoia de specialiști”, a punctat ministrul Marcel Boloș. În perioada de programare 2014-2020, Programul Operațional Capital Uman cu o alocare de 4,59 miliarde euro a asigurat finanțări în domeniu. Un exemplu de proiect finanțat în cadrul acestui program este RenewAcad – Academia de Consiliere si Pregatire Profesionala pentru Surse Regenerabile de Energie, implementat de WIND POWER ENERGY SRL.
Cu o valoare totală de 4,71 milioane lei, proiectul este în curs de implementare până la sfârșitul lunii septembrie 2023. Până în luna februarie 2023 au rezultatele înregistrate au fost: 571 persoane certificate urmare a sprijinului acordat; 119 persoane care își găsesc un loc de muncă urmare a sprijinului primit; 576 angajați care beneficiază de sprijin pentru participarea la formare/ validare de competențe.”