Ministrul Educatiei anunta in sfarsit mai multe masuri de ultima ora decise pentru scolile din Romania, ele venind in urma unor scandaluri extrem de serioase care au zguduit sistemul de invatamant din tara noastra, si vizeaza oprirea violentei in scoli, atat intre elevi, cat si vis-à-vis de profesorii din clasele de curs.
Ministrul Educatiei detaliaza mai jos ce fel de discutii au avut loc pana in momentul de fata pentru a se stabili noi proceduri in baza carora elevii din Romania sa fie in siguranta in unitatile de invatamant, iar asta pentru ca este nevoie de o protectie mult mai buna pentru tineri si profesori in aceasta perioada.
“In atentia publicului au ajuns cazurile recente, si au urcat nivelul de emotie, si pe buna dreptate, cred ca toti am fost revoltati sa vedem atat inregistrarea din judetul Prahova, cat si ceea ce s-a intamplat la liceul Creanga din Bucuresti. De cand am preluat mandatul, chiar la inceputul mandatului au avut loc o serie de incidente in scoli, de acea data de violenta intre elevi.
Inca de la acel moment, de la sfarsitul toamnei anului trecut, am inceput discutiile cu Ministerul Familiei, care are in subordine Directia Generala pentru Protectia Copilului, impreuna cu Ministerul Afacerilor Interne, care are acele directii de siguranta scolara. Impreuna cu ei finalizam o procedura in care fiecare actor are un rol pentru adresarea problemelor pentru violenta si preventie, sa sti ce are de facut.
De multe ori, fiecare entitate are responsabilitati pe care le stie, dar interconectarea datelor, si a masurilor, se face mai greu. La un caz greu de violenta in scoala este sesizat si DGASPC-ul, acesta la randul sau aloca un manager de caz, ei fac un raport care contine recomandari. Unele recomandari vizeaza scoala, si de prea putine ori aceste rapoarte ajung la scoala, scoala ajunge sa le urmareasca, si apoi sa dea un feedback DGASPC-ului cu ceea s-a facut.
E putin similar si cu procedorile care au in responsabilitate siguranta, in general. Aici ne dorim ca lucrurile sa fie mult mai clare, astfel incat fiecare cadru didactic, fiecare director de scoala, fiecare profesionist din DGASPC, de siguranta scolara, sa stie care sunt lucrurile care intra in atributiile lor, si cum comunicam cu ceilalti pentru a adresa lucrurile din timp.
O a doua chestiune pe care o facem este cresterea numarului consilierilor scolari. Avem o Hotarare de Guvern adoptata inca de acum cateva luni, care cred creste cu 50% numarul consilierilor scolari, iar procedurile de angajare sunt in multe judete in curs, posturile au fost deja distribuite, si ne dorim ca prin aceasta crestere sa avem mai multi profesionisti care sa ajute la prevenire.”