Nicolae Ciuca a facut un anunt foarte important, de ultima ora, pentru fermierii din Romania, iar asta pentru ca se cauta in continuare solutii pentru sprijinirea lor, dar fara a afecta sprijinul care este oferit Ucrainei in aceasta perioada foarte complicata.
Rămânem în dialog cu autorităţile europene, dar și cu guvernul de la Kiev, prin dl. ministru al agriculturii, Petre Daea, pentru a găsi cea mai bună soluție atât în sprijinul fermierilor români, cât și al poporului ucrainean.
Salut anunțul Comisiei Europene referitor la compensațiile în valoarea de 100 milioane euro pentru fermierii afectați de importul cerealelor din Ucraina. De asemenea, îi mulțumesc președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru răspunsul rapid și soluția consolidată oferită demersului făcut în comun cu președintele Bulgariei și prim-miniștrii Ungariei, Poloniei și Slovaciei, în sprijinul sectorului agricol.
În urma dialogului cu Comisia Europeană, precum și în baza răspunsului formulat în scrisoarea primită de la CE, au fost anunțate o serie de măsuri, inclusiv măsuri de salvgardare pe patru produse agricole – grâu, porumb, floarea soarelui, rapiță, urmând a fi luate măsuri și la nivelul Comisiei, în urma unei analize și investigații, conform procedurii, în perioada imediat următoare.
Printre măsurile anunțate deja, aș aminti intensificarea eforturilor pentru facilitarea tranzitului de produse agricole din Ucraina și asigurarea trasabilității acestor produse, cu accent pe îmbunătățirea infrastructurii și scăderea costurilor logistice și, desigur, o mai bună coordonare între toți actorii care asigură mecanismele acestea de tranzitare.
Agricultura din România beneficiază anual de sprijin financiar în valoare de 2,9 miliarde euro (75% bani europeni), din care 2 miliarde euro pentru plățile directe către fermieri, iar circa un miliard de euro pentru investițiile din agricultura românească.
Toate aceste măsuri trebuie coordonate și avute în vedere pe măsura sprijinului reciproc și a eforturilor comune pe care le facem pentru a proteja fermierii noștri și pentru ajutorul pe care trebuie să îl acordăm Ucrainei în acest moment.
De asemenea, astăzi în ședința de guvern vom operaționaliza ajutorul în valoare de peste 20 milioane euro de care vor beneficia producătorii agricoli, așa cum ne-am angajat în consultările noastre cu sectorul de profil. Jumătate din această sumă provine din fonduri europene, iar jumătate de la bugetul de stat. În termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ, producătorii agricoli vor putea solicita ajutorul financiar de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
Am stabilit ca guvernul să acorde ajutoare financiare în două etape: primele plăți se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la 23 martie. Pentru a doua sesiune de depunere a cererilor de plată, plățile se vor face în al doilea semestru al acestui an și astfel fermierii vor beneficia de compensații în valoare de alte 22 milioane euro pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina.
Pentru susținerea procesatorilor români din industria alimentară, suntem în curs de îmbunătățire și adaptare a măsurii prin care procesatorii beneficiază de o primă de 10% din valoarea producției prelucrate în România. Proiectul de act normativ este în Parlament, unde vor fi aprobate amendamentele convenite.
Pentru a încuraja valorificarea laptelui și o alimentație sănătoasă, vom extinde și dezvolta ”Programul pentru școli” și ”Masa caldă în școli” începând cu viitorul an școlar.
În pregătirea acestor măsuri sunt implicate mai multe instituții: Ministerul Agriculturii, ANPC, Consiliul Concurenței, ANSVSA, astfel încât să asigurăm susținerea producătorilor, a fermierilor și, în final, să ne asigurăm că la nivelul consumatorilor ajung produsele sănătoase și la prețurile decente pe care oamenii pot să și le permită.